Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

MVP: Đukanović opstruira Vladu odbijanjem da potpiše opoziv ambasadora

Odbijanjem da potpiše opoziv sedam ambasadora, predsjednik države Milo Đukanović opstruira Vladu u sprovođenju Ustavom određenih i naznačenih prava i nadležnosti koja se tiču kreiranja i vođenja vanjske politike zemlje – saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

“Podsjećamo predsjednika Đukanovića da Zakonom o vanjskim poslovima nisu propisani razlozi za opoziv ambasadora, stoga Vlada nije dužna da prilikom povlačenja i opoziva ambasadora navodi razloge u obrazloženju, imajući u vidu da je imenovanje i postavljanje diplomatsko- konzularnih predstavnika u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova, odnosno Vlade, a da je predsjednički potpis stvar protokolarnog karaktera i diplomatske prakse”, navode iz MVP.

Oni su saopštili da se u Ukazu o opozivu koji Đukanović potpisuje, tamo gdje i kada ima razloga za opoziv, ne navodi niti jedan razlog, već se samo Ukazom konstatuje opoziv ambasadora sa sjedištem u pomenutoj zemlji prijema.

“Kada je već riječ o praksi, podsjećamo da predsjednik Đukanović tokom 2018. godine nije imao problem da, na predlog tadašnje Vlade, opozove ambasadora Crne Gore, bez ikakvog prethodno dostavljenog obrazloženja, iako je uvaženi diplomatski predstavnik službovao u veoma važnoj prijateljskoj državi, članici NATO-a i EU. U tom slučaju je obzir prema državi prijema, navođenje diplomatske prakse i traženje dodatnih obrazloženja – izostao”, ukazali su iz Ministarstva.

“Željeli bismo da vjerujemo da predsjednik Đukanović, zbog dobrobiti građana naše države, želi funkcionalnu kohabitaciju, iako posljednji događaji u Skupštini Crne Gore, njegovo odbijanje da potpiše set zakona kojim se opstruira normalno funkcionisanje ekonomsko-pravnog sistema zemlje, kao i odbijanje da potpiše opoziv sedam ambasadora ukazuju na sasvim suprotno – narušavanje socijalne kohezije zemlje i produbljivanje podjela, iako bi sa pozicije predsjednika trebalo da šalje pomiriteljske poruke”, zaključuje se u saopštenju MVP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve