Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Mustafić: Izvještaj EK potvrdio izostanak političkog dijaloga i zamjena prioriteta usporili evropski put Crne Gore

On ističe da Izvještaj o napretku Crne Gore jasno prepoznaje usklađenost vanjske politike države sa politikom EU, ali da to nije dovoljno za ozbiljniji napredak na putu ka EU

Izvještaj Evropske komisije potvrdio je sve ono na šta je Bošnjačka stranka upozoravala političku i društvenu javnost u Crnoj Gori, ali i naše međunarodne partnere – da nema napretka na našem evropskom putu bez otpočinjanja političkog dijaloga, koji je izostao, kazao je poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić.

„42. i 43. Vlada, kao ni i Skupština nisu uspjeli da pokažu u praksi angažovanje u pogledu reformske agende u vezi sa Evropskom unijom. Podsjećam da je 42. Vlada svojom antievropskom i antisekularnom politikom urušila institucije, zaustavila pregovore, podigla tenzije u društvu, a u praksi u potpunosti marginalizovala i diskriminisala pripadnike manjinskih naroda. Nakon toga je 43. Vlada zamjenom prioriteta znatno doprinijela stagnaciji Crne Gore na evropskom putu. Ono što je činjenica jeste da Abazovićeva Vlada, iako inkluzivna i otvorena prema manjinskim narodima, nije uspjela osnažiti evropske procese, već je zamjenom zacrtanih prioriteta, izazvala dodatne podjele.

Zbog svega toga je i Vladi Zdravka Krivokapića, ali i Vladi Dritana Abazovića izglasano nepovjerenje. S druge strane, u Skupštini nije došlo do dogovora oko izbora članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda. Takođe, nije postignut napredak u pogledu sveobuhvatne reforme izbornog pravnog i institucionalnog okvira, uključujući preporuke Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR)“, kazao je Mustafić.

On ističe da Izvještaj o napretku Crne Gore jasno prepoznaje usklađenost vanjske politike države sa politikom EU, ali da to nije dovoljno za ozbiljniji napredak na putu ka EU.

„Bošnjačka stranka je u kontinuitetu upozoravala da izostanak dijaloga političkih aktera, zamjena prioriteta Vlade, kao i taktiziranje oko podrške kandidatima za članove najviših pravosudnih funkcija dovodi državu u nezavidan položaj i skoro zaustavlja evropski put Crne Gore. Ipak, ostajemo posvećeni euroatlantskim integracijama. Vjerujemo da uz podršku naših međunarodnih partnera možemo doći do konzesusa oko najvažnihih pitanja, prvenstveno u pravosuđu i reformi izbornog zakonodavstva kako bi Crna Gora i dalje bila predvodnik EU integracija“, kazao je Mustafić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve