Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

MUP-u donirana terenska vozila vrijedna 104.940 eura

Tender za projekat nabavke opreme realizovan je, kako je napisano, u saradnji sa Upravom javnih radova, kao ugovaračkim tijelom nadležnom za sprovođenje i realizaciju IPA projekata programa i MUP-a kao korisnikom projekta

Državni sekretar za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Danilo Mrdak i šef sektora za kooperacije Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic danas su državnom sekretaru Ministarstva unutrašnjih poslova Zoranu Miljaniću predali šest terenskih vozila sa krovnim nosačima i kukom za vuču u iznosu od 104.940 eura.

Kroz Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene za koje je prvenstveno zaduženo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, realizuju se i poslovi zaštite i spašavanja, odnosno civilne zaštite za koje je zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

”Shodno potrebama Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a, a u skladu sa činjenicom da je zemljotres najdominantniji hazard u Crnoj Gori, u okviru projekta koji finansira Evropska unija izvršena je nabavka opreme i sredstava za traganje i spašavanje iz ruševina za tri laka tima tipa USAR (urban search ad rescue)”, precizirano je u saopštenju.

Tender za projekat nabavke opreme realizovan je, kako je napisano, u saradnji sa Upravom javnih radova, kao ugovaračkim tijelom nadležnom za sprovođenje i realizaciju IPA projekata programa i MUP-a kao korisnikom projekta.

Špic je kazao da je civilna zaštita važan dio pregovora u pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, prema Poglavlju 27.

”Na svom putu ka pristupanju Evropskoj uniji Crna Gora mora poboljšati primjenu Zakona o civilnoj zaštiti, istovremeno povećavajući kapacitete civilne zaštite. Evropska unija dodijelila je još pet miliona eura za pomoć Crnoj Gori u zaštiti životne sredine tokom narednih godina. To će uključivati nabavku dodatne opreme za unapređenje sistema za hitne slučajeve na moru”, istakao je Špic.

Miljanić se zahvalio delegaciji Evropske unije na vrijednoj donaciji od šest terenskih vozila, dva kombija sa kargo prostorom i dva drona,  vrijednosti od oko 160.000 eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve