Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

MUP: Rade Milošević je štićena ličnost, ne podnosi ministru izvještaj o kretanju u slobodno vrijeme

Kriminolog Velimir Rakočević govoreći o izbornom danu u Ulcinju i prisustvu državnog sekretara MUP-a Rada Miloševića uz pratnju velikog broja pripadnika Uprave policije, navodi kako su u Ulcinju tokom izbornog dana mogle biti prisutne samo policijske jedinice na način kako to zakoni propisuju

Svaki upliv ili fizičko prisustvo službi bezbjednosti tokom izbornog dana u nekom gradu, osim onog koje je u granicama dozvoljenog, krajnje je nedopustivo, ocijenio je za Gradsku RTV kriminolog Velimir Rakočević. Govoreći o izbornom danu u Ulcinju i prisustvu državnog sekretara MUP-a Rada Miloševića uz pratnju velikog broja pripadnika Uprave policije, navodi kako su u Ulcinju tokom izbornog dana mogle biti prisutne samo policijske jedinice na način kako to zakoni propisuju.

“Ako je to umišljajno rađeno, da sa pozicija jednog vrlo važnog državnog organa, koji ima instrument prinudni za sebe, neko trenira strogoću nad građanima ili da utiče na izborni rezultat, onda je to jedno od brojnih krivičnih djela protiv, da budem krajnje otvoren, izbornih prava”, smatra Rakočević.

Rakočević ukazuje i na to da je političko djelovanje onih koji rade u državnim organima “jedno od najvećih povreda radne discipline”, zbog kojeg se može ostati bez posla. Dodaje da, ako je tačna izjava lidera DUA-e Mehmeda Zenke da toliko policijskih vozila u Ucinju nije vidio od vremena Slobodana Miloševića, onda je riječ o zloupotrebi.

“One osobe koje su u toj hijerarhiji na višim nivoima apsolutno nemaju šta da traže, ukoliko nije to nije neka službena obaveza. Naročito ne tamo u onim gradovima gdje se obavlja tog dana izborni proces”, ističe Rakočević.

Potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu i koordinator bezbjednosnih službi Dritan Abazović kazao je da to što je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Rade Milošević, uz pratnju brojnih policajaca, boravio u Ulcinju na dan lokalnih izbora, ne predstavlja zloupotrebu državnih resursa.

Abazovića su, međutim, demantovali očevici izbornog dana u Ulcinju, novinar i pisac Andrej Nikolaidis, predsjednik FORCE Genci Nimanbegu, koji su za Gradsku televiziju kazali da su svojim očima vidjeli veliki broj crnih automobili podgoričkih tabliaca, kao i lider Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka, koji tvrdi da, još od vremena Slobodana Miloševića, u tom gradu nije bilo više policije. Sa druge strane, lider Demokratske partije Fatmir Đeka, koji je u Ulcinju nastupio u okviru koalicije “Za novi početak” predvođene GP URA, za našu televiziju kaže da na dan izbora u tom gradu nije primijetio pojačano prisustvo policije.

“Što se tiče auta crne boje, ima ih dosta I u Baru, Ulcinju, Podgorici. To je malo i komično. Ja nisam primijetio, nisam ni vidio, što se tiče mene. Bez obzira što sam bio angažovan toga dana”, kazao je Đeka.

Redakcija Gradske RTV kontaktirala je Socijaldemkratsku partiju i Socijaldemokrate, ulcinjske koalicione partnere Dritana Abazovića, međutim, ni danas nijesu bili spremni da daju bilo kakve izjave. Zaprepašćuje da u momentu kada se protiv države Crne Gore vodi specijalni rat, kada se prijeti postavljanjem bombi u školama kako bi se kod građana svjesno izazvali strah i panika, SDP i SD nastavljaju da drže glavu u pijesku i da odbijaju sve pozive Gradske televizije, očito vodeći računa isključivo o svojim uskostranačkim interesima i kalkulacijama.

Redakcija Gradske RTV pokušala je da od Rada Miloševića i resornog ministra Sergeja Sekulovića dobije odgovor na pitanje šta je sekretar Milošević radio u Ulcinju na dan lokalnih izbora, od koga je Miloševic, kako je rekao, u Ulcinju 27. marta tačno “štitio Ustav i zakone Crne Gore”, te po čijem je nalogu boravio u tom gradu.

Ni ministar Sekulović ni sekretar Milošević nijesu odgovarali na pozive Gradske TV, dok su iz Ministarstva unutrašnjih poslova, dopisom koji nije potpisan, kazali da je, shodno Odluci o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, državni sekretar u MUP-u Rade Milošević određen za štićenu ličnost. Po tom osnovu mu, kako navode, pripada dvadesetčetvoročasovno obezbjeđenje u zemlji i inostranstvu i nema obavezu podnošenja izvještaja ministru o svom kretanju i kako provodi slobodno vrijeme.

Shodno članu 18 Zakona o slobodnom pristupu informacijama, redakcija Gradske televizije zatražila od ministra Sekulovića i državnog sekretara Miloševića da nas obavijesti koliko je tačno pripadnika MUP-a 27. marta 2022. godine boravilo u Ulcinju tokom održavanja lokalnih izbora i sa kojim zadatkom. Istovremeno, zatražili su da im se dostave i putni nalozi za službenike Uprave policije, koji su toga dana boravili u Ulcinju. Do zaključenja Dnevnika nijesu dobili odgovor.

U slučaju da odgovor ne stigne u zakonskom roku, Gradska televizija obratiće se nadležnom sudu. Zanimljivo je i to što na događaje koji su uznemirili građane Ulcinja nijesu reagovali ni izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektor Vanja Ćalović Marković, ni Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje, kao ni Stevo Muk iz Instituta Alternativa. Vajber porukom je  Gradskoj TV odgovorila samo izvršna direktorka Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević, koja je saopštila da ne zna o čemu je riječ, te da trenutno ima važnijeg posla.

Podsjetimo, crni džipovi prvi put su primijećeni na dan lokalnih izbora u Nikšiću, u martu prošle godine, kada je iz susjedne Srbije, po nalogu predsjednika Vučića, vođena “bitka” za taj grad. Srpska opozicija već dvanaest godina upozorava da predsjednik Srbije i njegova najbliža rodbina tokom svih lokalnih izbora zloupotrebljavaju državne resurse, zastrašuju građane srpskih gradova, ucjenjuju ih i prijete. Crni džipovi su “zaštitni znak” predizbornih perfomansa predsjednika Vučića, koje su očito prihvatili visoki funkcioneri Gradjanskog pokreta URA. O tome je za Gradsku televiziju govorio i nekadašnji predsjednik Vlade Srbije, danas opozicionar Zoran Živković.

Gradska radio televizija će se i narednih dana baviti ovom temom, o čemu ćemo blagovremeno informisati javnost.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Željezarac
02.04.2022-20:11 20:11

Rade zvani kakazu je najveća pošast za Mup Crne Gore. NVO Vanja,Stevo, Daliborka, Zkazko i Vijesti s zastiđe Crne Gore, to su vec uviđeli inostrani donatoti ovih hijena u Crnoj Gori!

Milos
02.04.2022-20:12 20:12

Kad je bilo u vrijeme DPSa da jedan sekretar bude sticena licnost. Bas me zanima

KLEMENTINA
02.04.2022-20:58 20:58

E CRNA GORO CRNA LI SI kad je JADE ŠTIĆENA OSOBA.,