Članovi skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva posjetili su juče Ministarstvo unutrašnjih poslova.

foto gov.me

Posjeta je imala za cilj da se, kroz prezentaciju aktivnosti koje ovo Ministarstvo preduzima u odnosu na birački spisak, detaljno predstave nadležnosti MUP-a u implementaciji Zakona o biračkom spisku.

Članovima Odbora je predstavljeno tehničko funkcionisanje tzv. „izvornih registara“: registra prebivališta, registra crnogorskih državljana i matičnih registara rođenih i umrlih, promjene podataka koje se iniciraju kroz upravne postupke u ovim registrima i automatski prenos tih promjena u birački spisak.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je otvoreno za javni uvid u proces ažuriranja biračkih spiskova, vodeći računa o zaštiti ličnih podataka, a u cilju jačanja povjerenja građana u izborni proces. U narednom periodu, biće organizovani sastanci na temu sprovođenja izbornog zakonodavstva iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, sa predstavnicima diplomatskog kora, civilnim sektorom i medijima”, najavili su iz resora.

Komentari

avatar