Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

MUP: Donošenje rješenja o određivanju biračkih mjesta nije u nadležnosti resora već opštinskih izbornih komisija

Reagovanje na navode CDT-a u kojima pozivaju taj resor da objavi tražene podatke

Donošenje rješenja o određivanju biračkih mjesta nije u nadležnosti ovog Ministarstva već opštinskih izbornih komisija, kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u reagovanju na navode CDT-a u kojima pozivaju taj resor da objavi tražene podatke.

“Zakonom o izboru odbornika i poslanika članom 65 propisano je da biračka mjesta određuje opštinska izborna komisija, na prijedlog organa nadležnog za vođenje biračkog spiska, odnosno ovog Ministarstva, najkasnije 20 dana prije dana održavanja izbora. Opštinska izborna komisija, najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora, oglašava koja su biračka mjesta određena i koji će birači glasati na pojedinom biračkom mjestu”, naveli su iz MUP-a.

Sa tim u vezi, kako pojašnjavaju, jasno je da donošenje rješenja o određivanju biračkih mjesta nije u nadležnosti ovog Ministarstva, već opštinskih izbornih komisija.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je u skladu sa članom 5 Zakona o biračkom spisku, a shodno rješenjima o određivanju biračkih mjesta koje su donijele nadležne opštine izborne komisije, evidentiralo navedena biračka mjesta u biračkom spisku. Shodno članu 4 Zakona o biračkom spisku u okviru biračkog spiska razvrstavaju se podaci o biračima za područje jedinice lokalne samouprave, i po biračkim mjestima određenim za jedinicu lokalne samouprave, a koja biračka mjesta, kako smo već naveli, određuje opštinska izbora komisija”, dodaju iz MUP-a.

Takođe, kako pojašnjavaju, članom 68 Zakona o izboru odbornika i poslanika, propisano je da Ministarstvo nadležno za biračke spiskove dostavlja obavještenje o izborima biračima, najkasnije sedam dana prije dana održavanja izbora, putem pošte kao običnu pošiljku na adresu stanovanja, što je, kako ističu, “ovo Ministarstvo i učinilo u zakonom predviđenom roku u susret izborima za Predsjednika Crne Gore, koji će se održati 19. marta 2023. godine, posredstvom Pošte Crne Gore, na način propisan odredbama navedenog zakona”.

“Napominjemo da Ministarsto unutrašnjih poslova nije u obavezi dostavljati biračima obavještenje o promjenama nastalim u biračkom spisku, imajući u vidu da takva obaveza nije propisana Zakonom o biračkom spisku. Takođe, ovo Ministarstvo u roku od 48 časova od dana raspisivanja izbora, kao i roku od 48 časova od dana zaključenja biračkog spiska, javno objavljuje u svim dnevnim listovima koji se izdaju u Crnoj Gori, kao i na svojoj internet stranici numerički tabelarni prikaz podataka o promjenama nastalim u biračkom spisku u cjelini i po jedinicama lokalne samouprave u odnosu na birački spisak po kome su održani prethodni izbori na državnom nivou, a koji između ostalog, sadrži i podatke o broju birača kojima je promijenjeno biračko mjesto zbog otvaranja novog ili ukidanja postojećeg, odnosno podjele na više biračkih mjesta ili promjene adrese stana”, naglasili su iz MUP-a.

Još jednom podsjećaju da, birači mogu izvršiti uvid u birački spisak direktno u područnim jedinicama i filijalama ovog Ministarstva, kao i preko internet portala www.biraci.me.

“Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu”, dodaju iz MUP.

Napominju da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti.

“Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me. Napominjemo, da je uoči održavanja izbora za Predsjednika Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova oformilo „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820. Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa”, poručuju iz MUP.

Jedinstveni broj 19820 je besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori.

Napominju da „Call-centar“ MUP-a radi svakog dana počev od petka, 10. marta 2023. godine, u terminu od 8 do 20 časova, dok će u nedjelju, 19. marta, raditi u periodu od 7 do 20 časova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve