Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

MUP da objavi podatke o promjenama biračkih mjesta

Poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da objavi precizne podatke za koliko je tačno građanki i građana koji imaju biračko pravo ova promjena napravljena u odnosu na prethodne izbore, po pojedinim osnovama za ovu promjenu i po opštinama

Centru za demokratsku tranziciju (CDT) su pristigle desetine informacija od birača iz različitih opština da su im promijenjena biračka mjesta na kojima su prethodnih godina pa i decenijama glasali, a da prethodno nije nastala nikakva promjena njihove adrese ili bilo kog podatka, kazala je Milena Gvozdenović, zamjenica programske direktorice u ovoj NVO.

“Ova pojava nije nova u našim izbornim ciklusima, pa postoji mogućnost da za dio ovih promjena postoje racionalna objašnjenja. Međutim ćutanje ili ignorisanje ovakvih dešavanja može biti veoma opasno – javnost prije izbornog dana mora čuti detaljnije informacije o ovoj pojavi”, kazala je Gvozdenović.

Zato poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da objavi precizne podatke za koliko je tačno građanki i građana koji imaju biračko pravo ova promjena napravljena u odnosu na prethodne izbore, po pojedinim osnovama za ovu promjenu i po opštinama.

“Ukoliko ovo MUP ne uradi precizno i transparentno ostaće realan razlog za sumnje u moguću zloupotrebu što značajno utiče na povjerenje građana/ki u izborni proces”, ističe Gvozdenović.

Građanke i građane poziva da na vrijeme preko sajta biraci.me i call centra MUP-a provjere na kom biračkom mjestu glasaju, kako na izborni dan ne bi morali da lutaju od jednog do drugog biračkog mjesta što dovodi do stvaranja gužvi i tenzija.

“Da bi građani mogli da pronađu svoje biračko mjesto ovi servisi moraju biti u funkciji. Ovo ima dodatni značaj u svjetlu upozorenja od strane nadležnih državnih organa da možemo očekivati hakerske napade u toku izbornog dana”, kazala je Gvozdenović.

Prije samo par mjeseci, tokom lokalnih izbora prošle godine, imali smo situaciju da ovi servisi nijesu bili funkcionalni u toku izbornog dana, što je, ističe ona, izazvalo nedoumice kod većeg broja birača i stvaranje gužvi na biračkim mjestima.

“Ovakvi propusti državnih organa se izuzetno negativno odražavaju na izborni proces. Ne smijemo doći u situaciju da makar i jedan građanin/ka bude onemogućen da iskoristi svoje pravo glasa zbog administrativnih prepreka”, poručuje Gvozdenović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve