Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Muk: Javni poziv, pa izbor v.d. VDT-a

Muk kaže da bi se trebala popuniti pravna praznina, praksom ili izmjenom Poslovnika

Član Tužilačkog savjeta Stevo Muk poručuje da bi izbor vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca trebalo sprovesti nakon javnog poziva, što bi, kako objašnjava, obezbjedilo transparentnost postupka.

Na konstitutivnoj sjednici Tužilačkog savjeta 24. januara trebalo bi da prestane v.d. stanje trenutnom vrhovnom državnom tužiocu, te da se izabere novi.

Međutim, Muk smatra da je norma u Zakonu o državnom tužilaštvu nedorečena. Poručuje da Zakon ne propisuje detaljniju proceduru i način na koji će Tužilački savjet izabrati prvog čovjeka VDT-a.

Muk kaže da bi se trebala popuniti pravna praznina, praksom ili izmjenom Poslovnika.

“Kako bismo omogućili da se raspiše javni poziv za sve zainteresovane, koji bi u kratkom roku dostavili prijave i biografije, kako bi se upoznali sa njihovim radnim iskustvom”, kaže Muk za TVCG.

Muk navodi da je ovo način da se obezbijedi minimum transparentnosti i ohrabri konkurencija među svim zainteresovanim kandidatima.

“Ja vjerujem da je ovo način na koji možemo da pribavimo vjerodostojnost u tom procesu i da na neki način i zaštitimo taj proces od svih mogućih sijenki politike i drugih moći i uticaja”, poručio je Muk.

Upravo su neki mediji objavili da politika miješa prste u izbor VDT-a, te da se oko njegovog izbora dogovaraju političari. Muk poručuje da samo članovi TS mogu odlučivati o tome.

“Ja vjerujem da će tako i biti, ne znam za druge, znam samo za sebe, nemam nikakvu komunikaciju sa ljudima iz svijeta politike i ne bi bilo dobro, ne da utiču, nego da se uopšte, takva percepcija pojavljuje u javnosti”, kazao je Muk.

Nada se da protiv ovakvog pristupa izbora v.d. VDT-a neće biti drugi članovi Tužilačkog savjeta, bilo da dolaze iz reda državnih tužilaca ili uglednih pravnika.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve