Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Mugoša: U Zakonu o predsjedniku se ne radi o imenu nego o urušavanju ustavnog poretka

On je govorio o tvrdnji da je Ustavni sud jedini koji može da utvrdi da je nešto ustavno ili ne, te upitao koja je funkcija poslanika

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša je kazao da je 22. novembar najraniji termin za sjednicu na kojoj bi se glasalo o sudijama Ustavnog suda.

“Kolege prenebregavaju činjenicu da na prvoj sjednici predsjednica Skupštine mora da stavi na dnevni red zakon o predsjedniku. To mora to je njena obaveza, a tačku oko izbora sudija može i nakon 22. novembra – to je najraniji datum”, kazao je Mugoša nakon današnjeg sastanka parlamentarnih partija koji je zakazala predsjednica Skupštine Danijela Đurović..

On je govorio o tvrdnji da je Ustavni sud jedini koji može da utvrdi da je nešto ustavno ili ne, te upitao koja je funkcija poslanika.

“Jedna od obaveza poslanika je da vode računa o tome je li nešto u skladu sa Ustavom i zakonom. A mi znamo da nije i da je jedno od najflagrantnjih kršenja Ustava, to nije moj lični stav. Jeste li vidjeli pravnika da to nije rekao?”, istakao je Mugoša.

Poslanik SD-a je ukazao na to da je potpuno jednoglasje pravne struke i međunarodne javnosti o tome da je Zakon o predsjedniku neustavan.

“Ovdje se ne radi o jednom imenu i prezimenu nego o urušavanju ustavnog poretka”, poručio je Mugoša.

Mugoša je “zbog moralnih lekcija o izboru sudija Ustavnog suda” podsjetio na Zakon o radu “čijim je usvajanjem zbog obračuna sa jednim čovjekom smanjena starosna granica za penziju”.

“Da je ostala norma, ne bi imali problem jer bi sudija Iličković bio još u Ustavnom sudu”, rekao je on.

Mugoša je ukazao na to da su u posljednjih godinu dana su bila tri javna poziva za izbor sudija Ustavnog suda, te da oni koji sada “njima nešto pričaju” nijesu glasali.

“Jedan od ovih kandidata koje imamo danas imao je jedan glas, a drugi četiri”, dodao je Mugoša.

On je kolege pozvao da stave na dnevni red izmjene Zakona o predsjedniku, te poručio da su sve evropske partije na ispitu.

“Čuli smo jasno poruke od partnera. Svojim glasom evropske partije bi trebalo da stanu na put urušavanju poretka. Ako se to uradi a ja duboko vjerujem da hoće, jer je evropski put prioritet – potpuno ćemo drugačije razgovarati o sudijama Ustavnog suda”, kazao je Mugoša.

Ponovio je da se prvo mora zakazati sjednica na kojoj će biti Zakon o predsjedniku, te kazao da očekuje od evropskih partija da za to ne glasaju.

“Nakon toga slijedi dogovor oko sudija i termina vanrednih parlamentarnih izbora. Moramo ići na izbore i vratiti mandat građanima i kako god da odluče ja ću to čestitati”, poručio je Mugoša.

On je istakao i da bi se trebalo dogovoriti oko modela vlade koja će pripremati izbore.

“Valjda ne treba da ih priprema ova koja ima podršku 10 poslanika”, ukazao je Mugoša.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve