Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Mugoša: Povećati najniže penzije i uvesti tzv.socijalne penzije

''Tim povećanjem najniža penzija bila bi na nivou od 60% minimalne zarade u Crnoj Gori, što je uostalom i bio slučaj do 1. januara 2022. godine, nakon čega je zbog značajnog povećanja minimalne zarade, a zadržavanja minimalnih penzija na identičnom nivou, odnos pao na svega 35% što cijenimo da svakako nije pravedno prema korisnicima najnižih penzija, posebno u uslovima drastičnog povećanja cijena mnogih dobara i usluga''

“Poslanici Socijaldemokrata predali su u skupštinsku proceduru izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se predlaže povećanje iznosa najnižih penzija na 270 eura. Tim povećanjem najniža penzija bila bi na nivou od 60% minimalne zarade u Crnoj Gori, što je uostalom i bio slučaj do 1. januara 2022. godine, nakon čega je zbog značajnog povećanja minimalne zarade, a zadržavanja minimalnih penzija na identičnom nivou, odnos pao na svega 35% što cijenimo da svakako nije pravedno prema korisnicima najnižih penzija, posebno u uslovima drastičnog povećanja cijena mnogih dobara i usluga”, saopštio je potpredsjednik i poslanik SD-a Boris Mugoša na današnjoj pres konferenciji.

“Prema podacima MONSTAT-a, ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za maj 2022. godine iznosila je oko 740 eura, što je povećanje od čak 82 eura u odnosu na april prošle godine kada je iznosila 656,1 eura. Takođe, godišnja inflacija, prema MONSTAT-u, kada su u pitanju hijeb i žitarice iznosi 37,1 odsto; povrće 30,8 odsto; ulja i masti 23,1 odsto; gorivo 34 odsto; miijeko, sir i jaja 21 odsto; meso 13,6 odsto; sećer, džem, med 15,4 odsto; kafa, čaj, kakao 18 odsto i dr.”, ukazuje Mugoša.

Sve to vrijeme, kako ističu, najniže penzije su ostale na istom nivou, što je izuzetno nizak iznos kojim se ne mogu zadovoljiti ni osnovne životne potrebe.

“Ovaj predlog bi podrazumijevao i povećanje iznosa penzija svim onim korisnicima koji sada primaju penziju do iznosa od 270 eura. Naravno, očekujem od Vlade da nakon sveobuhvatnih analiza, jer se radi o velikom broju korisnika, predloži korekcije i za ostale korisnike penzija”, navodi Mugoša.

Drugi predlog SD-a, odnosi se na ono za što se već duže vrijeme SD zalaže, a to je uvođenje tzv.socijalnih penzija, odnosno adekvatnije mjesečne naknade za lica koja imaju 67+ godina, a nemaju penziju, drugi prihod i imovinu. Mugoša navodi da, prema podacima iz UNDP-ove Studije materijalnih davanja za prioritetne izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koja je objavljena u aprilu ove godine, 77 odsto takvih lica su žene, dok sami (86,2 odsto) ili s drugim radno nesposobnim licem (10,6 odsto) uglavnom supružnikom živi 97 odsto ovih lica. Navedena lica ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje u iznosu od oko 70 eura (samci), odnosno oko 80 eura za dva člana mjesečno.

U tom smislu, Mugoša ističe da je, posebno u situaciji ogromnog rasta troškova života, inicijativa za izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i pristojnim povećanjem iznosa mjesečne naknade licima preko 67 godina koja ne ostvaruju pravo po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja socijalno pravedna. Shodno navedenom, SD inicijalno predlaže da se ide u pravcu izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i povećanja tih iznosa i da se oni dovedu u vezu sa kretanjem minimalne penzije, na način da bi iznos bio 20 odsto – 30 odsto niži od iznosa minimalne penzije, odnosno da bi iznos za pojedinca (samca) bio 70% najniže penzije i 80 odsto najniže penzije za dva člana porodice (dva lica koja imaju preko 67 godina i ne ostvaruju pravo po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja).

“Treći predlog iz seta mjera podrške najstarijoj populaciji, odnosi se na ono što su Socijaldemokrate sugerisale i prethodnoj a i ovoj Vladi a to je da se pomogne i korisnicima tzv. srazmjernih penzija koji primaju u određenim slučajevima značajno niži iznos penzije i od najnižih penzija”, zaključuje Mugoša.

Predsjednik SD-a Damir Šehović je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da je sada više nego očigledno da je Vladina priča o evopskim integracijama mantra, iza koje se krije suštinski razlog njenog formiranja, a to je Otvoreni Balkan, tzv. Temeljni ugovor i popis. A upravo to su teme koje nijesu u interesu ove, ali jesu u interesu nama susjedne države, pod čijim patronatom je ova vlada i formirana.

“Takođe, umjesto depolitizacije, imamo klasično skubanje među partijama za fotelje, i to ne samo onima koji formalno čine dio parlamentarne većine, nego i političkim subjektima, poput DF, koji su dio opozicije, ali se grčevito bore za fotelje po dubini. Zato je SD jedina suverenistička partija koja je istinska opozicija ovakvoj vladi i njenim naopakim prioritetima, i veoma smo na tu činjenicu ponosni”, saopštio je Šehović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve