Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Mugoša: Neophodna prekompozicija na crnogorskoj političkoj sceni

Mugoša je naveo da je aktuelna vlast pokazala da nema kapaciteta da na adekvatan način vodi unutrašnju i vanjsku politiku

Crna Gora je u političkoj, institucionalnoj, odnosno dubokoj društveno-političkoj krizi a raznim platformama konstituenata parlamentarne većine i sagama o (re)konstrukciji Vlade pokušava se zamagliti realnost i pobjeći od odgovornost za alarmantno stanje u brojnim segmentima sistema, istakao je poslanik SD-a, Boris Mugoša u emisiji “U sred srijede” Gradske televizije.

On je kazao da je na prošlogodišnjim izborima promijenjena vlast što na principijelnoj ravni predstavlja iskorak sa aspekta demokratskog sazrijevanja i istakao da smjenjivost vlasti jeste postulat demokratije, iako svaka promjena ne mora da bude na bolje. Međutim, Mugoša je naveo da je aktuelna vlast pokazala da nema kapaciteta da na adekvatan način vodi unutrašnju i vanjsku politiku.

“Svjedoci smo konstantnih ucjenjivanja, uslovljavanja i neslaganja među partnerima na vlasti koja su dovela do blokade sve tri grane vlasti”, istakao je Mugoša.

Mugoša je naveo da sa aktuelnom vlašću Crna Gora ne može postati članica EU i da stagnira na putu EU integracija, što su uostalom poručili i relevantni evropski zvaničnici, niti može ostati pouzdana članica NATO saveza.

Sa druge strane opozicija je ponudila Platformu za građanski i evropski konsenzus, čija je intencija da zemlja krene naprijed i izađe iz političke i institucionalne blokade.

“Za izlazak iz duboke društveno-političke krize neophodan je suštinski dijalog onih političkih subjekata, ali i ostalih aktera na društvenoj sceni koji istinski, a ne samo deklarativno žele građansku, sekularnu, antifašističku, demokratski zreliju, ekonomski razvijeniju, socijalno pravednu, evropsku i evroatlantsku Crnu Goru”, istakao je Mugoša.

Poslanik SD-a je naveo da bi navedeni dijalog trebao da rezultira dogovorom o konceptu Vlade čiji bi zadatak bio da sa parlamentarnom proevropskom većinom popravi nezavidno stanje u brojnim segmentima društva i pripremi vanredne izbore.

Poslanik SD-a zaključuje da je očigledno da je neophodna drugačija vlast u Crnoj Gori, odnosno prekompozicija na crnogorskoj političkoj sceni, koja podrazumijeva stabilnu evropsku vrjednosnu većinu i novi koncept proevropske Vlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve