Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Mugoša: Ne pristajemo na unaprijed pripremljena rješenja u pravosuđu

On smatra da hapšenje čelnika pravosuđa nije zasluga 43. Vlade već Tužilaštva

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša, kazao je da ta partija očekuje da brzo počnu razgovori o deblokadi pravosuđa, te da ne pristaju na unaprijed pripremljena rješenja. Kazao je da ne očekuje da će nova Vlada potrajati dugo zbog mimoilaženja oko civilizacijskih vrijednosnih stvari, prenosi RTCG.

Deblokiranje pravosudnog sistema je prioritet nad prioritetima i tu ne treba da bude uskopartijskih i dnevno-političkih interesa. Žao mi je što još nijesmo počeli pregovore o tome, jer već kasnimo, prošlo je mjesec od formiranja Vlade. Uskoro nas očekuje potencijalna situacija da neće biti kvoruma za rad Ustavnog suda, a bez Ustavnog suda ne mogu da se održe izbori jer je to drugostepeni organ“, kazao je Mugoša.

Očekuje da počnu razgovori.

„Ne pristajemo ni na kakva unaprijed pripremljena rješenja. Očekujemo da se prijave neki ljudi koji nekaju konekcija sa političkim partijama. Moramo naći vrstu saglasja da izaberemo i vrhovnog državnog tužioca i četiri ugledna pravnika u sudskom savjetu i troje, vjerovatno kasnije i četiri sudije Ustavnog suda. Mislim da bez koncipiranja tih pravosudnih organa teško da možemo ići suštinski naprijed“, istakao je Mugoša.

On smatra da hapšenje čelnika pravosuđa nije zasluga 43. Vlade već Tužilaštva.

„Svako ko se ogriješio o zakonu treba da odgovara. Moramo jačati institucije. Presude ne smijemo donositi u kafanama“, kazao je on.

Istakao je i da se mora povećati disciplinska odgovornost sudija.

Smatra da postoji konstrukciona greška u novoj Vladi, te da ona neće potrajati.

„Dvije partije koje su bile dio prethodne parlamentarne većine imaju dvije trećine ministara u ovoj vladi i već vidimo mimoilaženja oko civilizacijskih vrijednosnih stvari. Imate utisak da imate više vlada. Partije vuku svaka na svoju stranu“, kazao je on.

Ističe da se vide velike razlike u mišljenjima oko kadrovskih imenovanja.

„Kao što je na primjer imenovanje šefa ANB-a gdje bi morao da postoji konsenzus. Jedna trećina ministara je bila protiv“, kazao je on.

Različita su i mišljenja o regionalnoj inicijativi i Ukrajini.

„Ovo ne obećava. Na čudan način je koncipirana ova Vlada, i samo je pitanje dana kada će doći do baš velikih razlika, to me interesuje zbog državnih pitanja, jer se na taj način ne može voditi unutrašnja politika“, kazao je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
B.Zeković
02.06.2022-11:14 11:14

Abazović Joković koče rad na imnnjima u pravosudnim organima, a forsiraju rad parlamenta po onim pitanjima koja pospješuju asimilaciju Crnogorskih naroda u Srbe. Vlada i čelnici Skupštne su formalno izgoreli za Evropom, a realno rade samo na stvaranje osnove za utapanje Crne Gore u Srbiju, ekonomski, politički i idenditetski. Vlada i čelnici Skupštine CG omogućavaju nesmatan enprijateljski rad protiv Crnogorskih naroda od strane Srpske okupatorske crkve, koju su uydigli iznad države i svih zakona, a oni za uzvrat uvleiko djeluju na destabilizaciji države. Sve u svemu Abazovićeva i Jokovićeva vlada intenzivno rade na usporavanju Evropske integracije Crne Gore, a još… Pročitaj više »