Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Mugoša: Izbori neophodni, sa ovom Vladom smo sve dalje od EU

Mugoša je poručio da je neophodno partnerstvo partija, građana, pojedinaca oko evropske platforme, odnosno evropskog sistema vrijednosti, te da svi zajedno treba da pripreme ambijent za vanredne izbore

Vanredni parlamentarni izbori su neophodni, a njih bi trebalo da pripremi prelazna vlada koja bi pokrenula suštinski dijalog svih građanskih i evropskih snaga, poručio je poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije.

Ocijenio je da je Izvještaj Evropske komisije o napretku potvrdio da je Crna Gora, sa aktuelnom vlašću, sve dalje od Evropske unije i da je to jasno upozorenje proevropskim snagama u zemlji.

Mugoša je poručio da je neophodno partnerstvo partija, građana, pojedinaca oko evropske platforme, odnosno evropskog sistema vrijednosti, te da svi zajedno treba da pripreme ambijent za vanredne izbore.

“Mislim da su oni neminovnost, jer ja ne znam da li neko iole dobronamjeran može da kaže da ovakvo stanje može da ostane još nekoliko godina, jer iz dana u dan pravimo probleme Crnoj Gori na putu ka EU”, kazao je Mugoša.

Zato je, dodaje, potreban dijalog.

“Treba nam vlada koja će u parlamentu imati stabilnu podršku. Različiti modeli su na stoju, ali čini mi se da je ovo jasnija poruka vlastima da moraju da naprave taj izbor”, rekao je on.

Izvještaj EK je, ponavlja, najlošiji za Crnu Goru od kad se vrše kvantitativna mjerenja napretka.

“Svako poglavlje ima skalu od 1 do 5, od nazadovanja do vrlo dobrog napretka. Naša ocjena je 3.03, što je najslabija ocjena u posljednjih šest goodina od kad se mjeri napredak u svim poglavljima i to govori koliko je pokazana nesposobnost, neozbiljnost i neodgovornost aktuelne vlasti”, ocijenio je Mugoša.

Izuzetno složena situacija u državi, prema njegovom mišljenju, zahtjeva urgentno djelovanje svih progresivnih snaga.

“Izvršnu vlast trenutno, u ovom sastavu, podržavaju tri od 81. poslanika, što pokazuje šta se u samoj Vladi dešava. Sa druge stane, imamo i parlament koji je takođe u blokadi, gdje pet, šest mjeseci nemamo sjednicu sa klasičnim dnevnim redom, i tako dalje. Sve to pokazuje da nas aktuelna vlast ne može odvesti u EU i održati kao pouzdanog člana NATO-a, jer vidite sve jasnije signale da je ugrožena naša evroatlantska perspektiva”, tvrdi Mugoša.

U pravosuđu, kaže, imamo najgoru ocjenu do sada, a to je da nema ključnih reformi u toj oblasti do sada.

“U izvještaju je konstatovano ono na šta smo upozoravali ranije. Sugerisao sam da se mandat članovima Tužilačkog savjeta ne treba prekidati nekoliko mjeseci prije isteka. Ne zato što sam oduševljen njihovim radom, nego što to znači da uvodimo princip da svaka nova vlast može prekidati nekome mandat bez ikakvog razloga”, rekao je poslanik Socijaldemokrata.

Svi građani ispaštaju zbog disfunkcionalnog stanja u pravosuđu, ocijenio je Mugoša.

Kada je riječ o ekonomiji, dodaje, nezaposlenost je veća nego prije godinu, a rast cijena namirnica i goriva urušio životni standard značajnog broja građana.

“Znalo se od početka godine da će biti negativan trend, da će rasti cijena na međunarodnom tržištu.  Nekoliko puta sam sugerisao kako se može smanjiti cijena goriva”, saopštio je Mugoša i poručio da na Premijerskom satu očekuje raspravu o ukupnoj situaciji u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve