Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

MPNKS: Prosvjetnim radnicima uskoro uvećanje zarada za 17 odsto

''Dosadašnjim djelovanjem pokazali da nam je cilj zadovoljan nastavnik''

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) je od početka mandata pokazalo i dokazalo da su nam na prvom mjestu naša djeca i prosvjetni radnici, što je misija i vizija koja mora biti primarna, posebno u resoru prosvjete.

“Da je socijalna politika primat Vladi Crne Gore, govori i činjenica da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja uspjelo da obezbijedi uvećanje zarada za prosvjetne radnike u visini od 17 odsto od 1.1.2022.godine. Povećanje zarade se ne odnosi samo na prosvjetne radnike već i na zaposlene u zdravstvu, što je nesumnjivo veliki uspjeh Ministarstva finansija i socijalnog staranja”, istakli su iz MPNKS.

Isto tako, kako su saopštili, u prethodnom periodu prosvjetni radnici nisu bili zapostavljeni, pa nijednom zaposlenom na odredjeno vrijeme nije prekidan radni odnos za vrijeme zimskog i ljetnjeg raspusta, usled čega su, navode iz Ministarstva, ostvarili zaradu za te mjesece, plaćen im je radni staž, a mnogi su na korak od ostvarenja prava na transformaciju iz radnog odnosa na odredjeno vrijeme u radni odnos na neodredjeno vrijeme.

“Takođe, MPNKS je učinilo sve da i bivši direktori ostvare svoje pravo na rad, čime je još jednom pokazano da je staranje o standardu i potrebama zaposlenih na prvom mjestu. Zaposleni koji je napravio propuste kao rukovodilac javne ustanova po automatizmu ne znači da je loš nastavnik, naprotiv. Zbog toga je MPNKS sprovodeći politiku Vlade, pružilo jednake šanse za sve”, navode u saopštenju.

Iz resora Vesne Bratić kažu da je nejasan stav Nikolaja Kneževića koji se, kako dodaju, tek sada sjetio problema koji postoje mnogo duže nego ovo Ministarstvo.

“Imajući u vidu da je ovo samo dio, onoga što je MPNKS sprovelo i da ne obuhvata pojedinačne zahtjeve prosvjetnih radnika, pojedinačne zahtjeve škola, roditelja, učenika kojih ima u velikom broju i koji su u velikom broju i usvojeni, nejasan je stav g. Nikolaja Kneževića koji se tek sada sjetio problema koji postoje mnogo duže nego ovo Ministarstvo. Problema koji postoje i postojali su sve vrijeme njegovog angažovanja u sindikatu. Prosvjetni radnici se pitaju zašto ovako oštar na riječima i beskompromisan u nastupu nije bio proteklih godina i decenija? Zašto je položaj prosvjetnih radnika sa svakim donošenjem novih obrazovnih zakona bivao sve gori? Svaki problem koji je naveo naslijedjen je, nisu škole preko noći oronule, niti su nastavnici tu gdje jesu od juče”, ističu u MPNKS.

Bez obzira na sve navedeno, dodaju, pa čak i na one koji u svojim pojavljivanjima i nastupima nisu konstruktivni, čak naprotiv, MPNKS se suočava sa svim izazovima, i rješava svaki jedan po jedan. I to je, prema njihovim riječima, neupitno jer smo dosadašnjim djelovanjem pokazali da nam je cilj zadovoljan nastavnik.

“MPNKS je uvijek bilo pristupačno Sindikatu, i svaki predstavnik sindikata prosvjete, a bilo ih je do sada 4, je primljen, obavljen je razgovor i skoro sve sugestije su bile prihvaćene. Zašto nijednom sa druge strane nije bio g. Knežević već svaki put neki drugi predstavnici Sindikata nije pitanje za MPNKS, već je pitanje na koje se odgovor mora tražiti u okviru Sindikata. MPNKS ne pravi razliku izmedju članova sindikata, niti ga se tiču kadrovska rješenja u toj radničkoj organizaciji. MPNKS je bilo i ostalo spremno da razgovara kao što to i činimo od samog početka, a prepuštamo Sindikatu da sam odredi svoje predstavnike kao socijalni partner koji zastupa interese prosvjetnih radnika, uz napomenu da ih podjednako snažno zastupa i MPNKS. Namjera MPNKS je jasna kada se uzme u obzir činjenica da je ministarka prof. dr Vesna Bratić, prosvjetni radnik. Da li je potrebno postavljati pitanje kakve su njene želje u odnosu na položaj prosvjetnih radnika u Crnoj Gori”, upitali su iz Ministarstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve