Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Monteveki Raduloviću: Crna Gora prepoznatljiva tačka otvorenog odnosa prema izbjeglicama i raseljenim licima

Radulović je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Kancelarijom UNHCR i pohvalio ličnu posvećenost Monteveki tokom mandata u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Vladimir Radulović primio je danas u oproštajnu posjetu šeficu Kancelarije Programa Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) Robertu Monteveki. Radulović je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Kancelarijom UNHCR i pohvalio ličnu posvećenost Monteveki tokom mandata u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo vanjskih poslova

Naglasio je čvrstu opredijeljenost Vlade u zbrinjavanju i rješavanju pitanja izbjeglica i raseljenih lica u Crnoj Gori i istakao značaj kontinuirane podrške UNHCR-a državnim institucijama koje su direktno nadležne za zaštitu i ostvarivanje njihovih prava.

Monteveki je zahvalila na uspješnoj saradnji sa državnim institucijama tokom angažmana u Crnoj Gori u implementaciji prioriteta koji se odnose na iznalaženje trajnog rješenja za raseljena i interno raseljena lica, regulisanje pravnog statusa, pristupu socijalnim i ekonomskim pravima i podršci Crnoj Gori razvoju i jačanju nacionalnog sistema azila u skladu sa međunarodnim standardima.

Naglasila je dobru komunikaciju i saradnju ostvarenu tokom epidemije Covid19 i pohvalila pravovremene mjere i odluke koje je Vlada donijela u pogledu njenog suzbijanja.

Obostrano je istaknuto zadovoljstvo usvajanjem Globalnog kompakta o izbjeglicama koji će omogućiti koordinisano djelovanje međunarodne zajednice, apostrofirajući doprinos Crne Gore definisanju ovog dokumenta, imajući u vidu iskustvo o prihvatu velikog broja izbjeglica 90-tih godina, te njenu posvećenost realizaciji definisanih namjera, koje se odnose na efikasan režim zaštite migranata i azilanata, povećanje prihvatnih kapaciteta, razvijanje povoljnog društveno-ekonomskog okruženja za integraciju izbjeglica i podršku regionalnih napora za jačanje sistema azila, dodaje se u saopštenju.

Monteveki je posebno istakla da je Crna Gora, još od vremena raspada bivše Jugoslavije i ratnih sukoba tokom 90-tih, bila i ostala prepoznatljiva tačka otvorenog odnosa prema izbjeglicama i raseljenim licima, čak i izvan granica njenih realnih kapaciteta. Podsjetila da su UNHCR i međunarodna zajednica na tome uvijek bili zahvalni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve