Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Mladi su budućnost regiona, a njihovo povezivanje briše predrasude

Sagovornici su se složili da promocija bilateralne i multilateralne saradnje predstavlja zajednički cilj, te da se, imajući u vidu buduće članstvo u EU i dobrosusjedske odnose kao ključne vanjskopolitičke prioritete Crne Gore, putevi spajaju upravo pod okriljem Berlinskog procesa

Mladi su budućnost regiona, a njihovo povezivanje donosi nove ideje i briše predrasude“, rekao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, na sastanku sa šefom Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) u Crnoj Gori Edinom Koljenovićem.

Radulović je ocijenio da RYCO, kao nezavisni institucionalni mehanizam koji su osnovali učesnici šest zemalja Zapadnog Balkana, ima veliku ulogu u promovisanju ne samo zajedničkog rada kroz brojne projekte, već i prijateljstva koje mladi Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije njeguju na taj način, gradeći istovremeno mostove povjerenja i za neke buduće generacije.

Koljenović je istakao da je RYCO osnovan u okviru Berlinskog procesa 2016. godine, te da je ideja u startu dobila snažnu podršku Njemačke, Francuske, kao i Evropske unije, koji su smatrali da regionalna saradnja mladih mora biti jedan od stubova ukupne saradnje zemalja Zapadnog Balkana.

On je dodao da RYCO, uz podršku važnih evropskih partnera danas realizuje preko 12 regionalnih programa, stavljajući sve vrijeme fokus na podršku programima saradnje, mobilnosti i povezivanja.

Podsjetio je da je Crna Gora nedavno preuzela predsjedavanje Upravnim odborom Regionalne kancelarije za saradnju mladih, koja će trajati tokom cijele 2021. godine, istakavši da je „to važna prilika i šansa za Crnu Goru da pokaže da je dobar partner i da želi dobru regionalnu saradnju”.

Sagovornici su se složili da promocija bilateralne i multilateralne saradnje predstavlja zajednički cilj, te da se, imajući u vidu buduće članstvo u EU i dobrosusjedske odnose kao ključne vanjskopolitičke prioritete Crne Gore, putevi spajaju upravo pod okriljem Berlinskog procesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve