Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Mitrović: Spajić da hitno opredijeli novčanu pomoć za korisnike materijalnog obezbjeđenja

On je naveo da je država gotovo uvijek iznalazila način da se porodicama korisnicima materijalnog obezbjeđenja ili u narodu poznate socijalne pomoći dodatno obezbijedi određena vrsta pomoći

Milojko Spajić je u susret novogodišnjim praznicima bio opčinjen potrebom da se što prije usvoji Zakon o slobodi vjeroispovijesti pa je zaboravio da je on ministar nadležan i za oblast socijalne i dječije zaštite, pa time i oblast brige o najsiromašnijima, saopštio je poslanik Demokratske partija socijalista Ivan Mitrović.

“U Crnoj Gori centralno mjesto i centralnu važnost u borbi protiv siromaštva i socijalnog isključivanja ima materijalno obezbjeđenje (MO) koje je na kraju 2020. godine koristilo oko 8.500 porodica sa oko 28.500 članova. Sa ovim pravom a kroz Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, određeni korisnici ostvaruju i niz drugih vezanih prava, dječiji dodatak, zdravstvenu zaštitu, troškove sahrane člana porodice, jednokratne novčane pomoći, subvenciju na električnu energiju, troškove ishrane u predškolskim ustanovama. Ipak sve ovo je gotovo uvijek nedovoljno da bi se prehranio pojedinac ili porodica”, kazao je Mitrović.

On je naveo da je država gotovo uvijek iznalazila način da se porodicama korisnicima materijalnog obezbjeđenja ili u narodu poznate socijalne pomoći dodatno obezbijedi određena vrsta pomoći i dodao da se Gotovo senikada nije desilo da u susret novogodišnjim praznicima nema dodatnih akcija nadležnih organa u cilju obezbjeđivanja neke vrste pomoći korisnicima materijalnog obezbjeđenja.

“Prethodna Vlada je posebno iskazivala senzibilitet u vrijeme krize Covid 19”, rekao je Mitrović.

Poslanik DPS-a je naveo da je Vlada shodno tome Vlada samo u 2020. godini, a u okviru drugog paketa socio-ekonomskih mjera, u cilju finansijske podrške ugroženim kategorijama stanovništva:

– Obezbijedila davanje jednokratne novčane pomoći u vrijednosti od 50€ svim nezaposlenim licima koja su se na dan 31. mart prethodne godine nalazili na evidenciji nezaposlenih lica kod Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, a koja nijesu ostvarivala pravo na novčanu naknadu ili materijalno obezbjeđenje, bilo kao nosioci prava ili članovi porodice koji koristi pravo na MO saopštio je Mitrović.

– Obezbijedila penzionerima kojima iznos najniže penzije ne prelazi 128,82 €, jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 50 eura.

– EPCG je obezbijedila da se za potrošače iz kategorije ranjivih kupaca kojima se obračunava popust od 50 odsto, obezbijedi dodatni popust u istom iznosu kako ova kategorija potrošača po osnovu računa za električnu energiju ne bi imala nikakvih troškova za vrijeme trajanja mjera; da se ostalim sub-vencioniranim potrošačima, o svom trošku, udvostruči procenat subvencije; da se odgodi raskid svih vrsta protokola o izmirenju duga iz prethodnog perioda.

U okviru trećeg paketa socio-ekonomskih mjera od 23. jula 2020. Vlada je, navodi Mitrović, obezbijedila davanje jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 200 eura porodicama korisnika ma-terijalnog obezbjeđenja i korisnika materijalnog obezbjeđenja boraca.

– U susret novogodišnjim praznicima Spajić ne samo što je zaboravio najsiromašnije građane Crne Gore već je najavio da će oni građani (stariji) koji koriste usluge geronto programa (programa pomoći u kući) morati da plaćaju subvencioniranje da bi nastavili da koriste taj program. Kao što je i na početku bilo jasno, ne samo da neće imati sluha za najsiromašnije u Crnoj Gori i za oblast socijalne i dječije zaštite već u najavi pokazuje i izrazito indolentan odnos prema ovoj kategoriji korisnika budžeta. Pa shodno njegovoj indolentnosti i “nenadležnosti” skrećemo mu pažnju da je neophodno, a uslijed sve složenije Covid situacije, pomoći ovoj kategoriji korisnika budžeta – saopštio je poslanik DPS-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve