Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Mitrović: Nema demokratije bez ravnopravnog učešća žena u politici

Ona je na panelu “Žene u političkim partijama: iskustva BiH i regiona”, koji je organizovan u sklopu Socijaldemokratske akademije rodne ravnopravnosti 2020, istakla je da je uloga žene u politici neodvojiva od njene uloge u društvu

Socijaldemokratska partija će nastaviti sa trodecenijskom politikom otvorenosti i podsticaja svakom aktivizmu koji za cilj ima uspostavljanje demokratskog društva i društva socijalne pravde, koje je nemoguće bez ravnopravnog učešća žena u politici, kazala je danas članica predsjedništva i međunarodna sekretarka SDP Jelena Mitrović. 

foto SDP

Ona je na panelu “Žene u političkim partijama: iskustva BiH i regiona”, koji je organizovan u sklopu Socijaldemokratske akademije rodne ravnopravnosti 2020, istakla je da je uloga žene u politici neodvojiva od njene uloge u društvu.

“Njen položaj u jednom društvu je preduslov za mjesto u politici, ali i podsticaj za rađanje snažne ambicije za promjene. Svjedoci smo da je u teškim vremenima potrebna odlučnost i hrabrost koja je svojstvena ženama i da su upravo one uvijek bile u prvim redovima na braniku demokratskih vrijednosti”, navela je Mitrović.

Kako je rekla, Socijaldemokratska partija je prva stranka u Crnoj Gori koja je osnovala forum žena, prva partija koja je imala predizbornu listu sačinjenu na bazi pariteta muškaraca i žena i prva koja je imala ženu kandidatkinju za predsjednicu Crne Gore.

“U mnogo čemu je SDP bila politički pionir u Crnoj Gori, a posticaj političkog aktivizma žena jedan je od prvih takvih poduhvata. Najiskrenija je politika koja se sprovodi ponašanjem. Nažalost najzastupljenija je ona koja je svodi na prazne floskule”, zaključila je Mitrović.

Socijaldemokratska akademija rodne ravnopravnosti održava se od 10. do 12. jula na Jahorini u organizaciji Foruma lijeve inicijative i Fondacije Olof Palme. Panelistkinje su bile žene političarke iz regiona, a za razliku od prethodnih godina učesnicama su se obratile putem video poziva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve