Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Mitrović-Lundberg: MEPG pouzdan partner ka realizaciji ciljeva održivog razvoja i zelene ekonomije

''Crna Gora je posvećena vrijednostima multilateralizma, te da je u tom smislu snaženje saradnje sa Ujedinjenim nacijama predstavlja prioritet Ministarstva'', poručio je Mitrović

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović, danas je razgovarao sa rezidentnim koordinatorom sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Piterom Lundbergom i tom prilikom mu poželio uspjeh na novoj dužnosti, saopšteno je iz tog Ministarstva.

“Crna Gora je posvećena vrijednostima multilateralizma, te da je u tom smislu snaženje saradnje sa Ujedinjenim nacijama predstavlja prioritet Ministarstva”, poručio je Mitrović.

On je Lundberga podsjetio na saradnju sa UN koja je ostvarena u prethodnom periodu u oblasti životne sredine, klimatskih promjena i upravljanja otpadom. Mitrović je posebno naglasio značaj oblasti održivog razvoja i zelene ekonomije.

“Na temeljima dosadašnje prakse i iskustva, uspješna saradnja biće nastavljena i nadograđena kroz izradu i implementaciju novog Integrisanog programa saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija za period 2022-2026”, naglasio je Mitrović.

Dodao je da dostizanje ciljeva održivog razvoja predstavlja jedan od prioriteta ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i jedan od nacionalnih prioriteta, naglasivši da njihovo ispunjavanje može umnogome doprinijeti ubrzanju procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Tokom susreta bilo je riječi i o projektima koji se sprovode u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, a u cilju uspostavljanja zaštićenih područja prirode u obalnom području Crne Gore.

Rezidentni koordinator UN Piter Lundberg zahvalio je na prijemu i izjavio da je upoznavanje sa prioritetima rada Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma veoma bitno imajući u vidu dosadašnju intenzivnu saradnju kao i predstojeći proces izrade novog integrisanog programa saradnje 2022-2026.

“Komplementarnost dva ključna razvojna procesa u zemlji – ostvarivanje Agende održivog razvoja i pristupanje Evropskoj uniji pokazatelj su da je saradnja Crne Gore i Ujedinjenih nacija usmjerena ka suštinskom ostvarivanju nacionalnih priortieta zemlje. Uvjeren sam da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma biti pouzdan partner u procesu ostvarivanja ciljeva održivog razvoja i daljem razvoju zelene ekonomije”, kazao je Lundberg.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar za ekologiju, Danilo Mrdak i državni sekretar za prostorno planiranje i urbanizam, Aleksandar Ašanin.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve