Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Mitropolija na raskrsnici: Šetnja ka dijalogu ili sukobu

Nakon odluke Suda u Strazburu i priznanja rektora Bogoslovije na Cetinju Gojka Perovića, da Mitropolija crnogorsko-primorska sve teže održava mir i dostojanstvo na litijama, postavlja se pitanje smisla daljeg organizovanja protestnih šetnji, koje, kako vrijeme bude odmicalo, jedino imaju potencijal za izazivanje incidenata i sukoba koji će radikalizovati ionako polarizovanu crnogorsku javnost

Nakon odluke Suda u Strazburu i priznanja rektora Bogoslovije na Cetinju Gojka Perovića, da Mitropolija crnogorsko-primorska sve teže održava mir i dostojanstvo na litijama, postavlja se pitanje smisla daljeg organizovanja protestnih šetnji, koje, kako vrijeme bude odmicalo, jedino imaju potencijal za izazivanje incidenata i sukoba koji će radikalizovati ionako polarizovanu crnogorsku javnost.

Foto: Standard

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC u Crnoj Gori zadobila je danas još jedan udarac u svojoj namjeri da natjera crnogorsku vlast da povuče Zakon o slobodi vjeroispovjesti. Odluka Suda za ljudska prava u Strazburu da odbije zahtjev advokatske kancelarije Radić iz Beograda, da se Crnoj Gori zabrani spovođenje Zakona do odluke Ustavnog suda, sada Mitropoliji ostavlja dvije opcije – pregovore sa crnogorskim vlastima o Temeljnom ugovoru ili radikalizaciju situacije.

MItropolija će se od danas naći u “krizi vjere” kada je u pitanju smisao daljeg organizovanja litija i insistiranja da crnogorske vlasti povuku Zakon.

Odgovor na pitanje kojem će se carstvu Mitropolija prikloniti možda treba potražiti upravo u sledećim potezima eparhije SPC u Crnoj Gori kada je u pitanju dalje organizovanje litija.

Naime, litije koje za cilj imaju povlačenje Zakona, a koje se od Božića održavaju dva puta sedmično širom Crne Gore (sem na Cetinju), odlukom Suda u Strazburu i jasnim i više puta ponovljenim stavom crnogorskih vlasti da povlačenja neće biti, postaju besmislene.

Foto: Standard

Pitanje njihovog daljeg organizovanja postaje ozbiljnije nakon današnjeg priznanja rektora Bogoslovije na Cetinju Gojka Perovića da je Mitropoliji sve teže da održava mir i dostojanstvo na de facto protestima koje organizuju.

Ovo je postalo očigledno poslednjih dana kada su litije više služile za ispoljavanje nacionalizma, negiranje crnogorske državnosti i vandalizovanje crnogorskih gradova i pored upornih pokušaja Mitropolije da ih predstave kao mirna i nestranačka okupljanja vjernika.

Stoga se postavlja pitanje da li će nastavak šetanja po crnogorskim gradovima biti iskorišćen, kako od strane MItropolije tako i od strane srpskih nacionalista za izazivanje incidenata, koji za cilj mogu samo imati izazivanje sukoba i dubokih podjela u crnogorskom društvu.

Za sada je nejasno zašto je Mitropolit Amfilohije odbio poziv predsjednika Vlade Duška Markovića na dijalog, s obzirom da je upravo on prvi poslao signal da je spreman da razgovara. Mitropolit je na Bogojavljenje izjavio da je spreman na razgovor o Temeljnom ugovoru ukoliko dobije poziv od Vlade Crne Gore. Međutim, kada je poziv stigao Mitropolit je rekao kako “smatra da sad nije vrijeme za priču o ugovoru, ukoliko ne prepoznamo spremnost Vlade da djeluju protiv spornih djelova teksta ovog i ovakog zakona”.

Foto: Standard

“Jer, pored ovakvog zakona, svaki ugovor, makar bio satkan i od najboljih pravnih formulacija, ne bi imao nikakvo pozitivno dejstvo na odnose Crkve i države”, poručio je Amfilohije u četvrtak.

Međutim, odluka Suda u Strazburu primoraće Mitropolita da promijeni strategiju, samo je pitanje u kojem. Mitropolija je nekoliko puta ponovila da joj cilj nijesu sukobi i širenje mržnje.

Ukoliko su zaista Hristova Crkva na zemlji čija je misija širenje mira i ljubavi među ljudima dobre volje, sada je i vrijeme to i da pokažu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve