Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Mitrić: Odluka Bulajića da ne zakaže sjednicu Skupštine CG neustavna je i predstavlja politički hir

Mitrić objašnjava da je posrijedi politički hir kada je riječ o nezakazivanju sjednice parlamenta onako kako je to propisano Ustavom i Poslovnikom Skupštine. Međutim, kako kaže, i za to postoji pravno i ustavno rješenje

Članom 89 Ustava Crne Gore propisano je da predsjednik Skupštine, a sada i vd predsjednika, saziva sjednice Skupštine i predsjedava im, stara se o primjeni poslovnika Skupštine, raspisuje izbore za predsjednika Crne Gore i vrši druge poslove utvrđene Ustavom, zakonom i poslovnikom Skupštine, objašnjava za Gradsku TV bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić.

Prema članu 90 najvišeg pravnog akta u Crnoj Gori, navodi Mitrić, prvo redovno proljećno zasijedanje počinje prvog radnog dana u martu.

“U Ustavu nije napisano da može da počne, a ne mora, već da počinje. To je imperativna norma, naređujuća norma. I on to nije uradio. To što neki drugi predsjednici nijesu zakazivali prvog radnog dana u martu mjesecu proljećnje zasijedanje, to njemu ne daje za pravo, po opšteprihvaćenom pravilu međunarodnog prava, da se iz tuđeg neprava ne može izgubiti svoje pravo, to njega ne obavezuje što su drugi neki kršili Ustav. Njega obavezuju ustavne norme”, kazao je Mitrić.

Mitrić objašnjava da je posrijedi politički hir kada je riječ o nezakazivanju sjednice parlamenta onako kako je to propisano Ustavom i Poslovnikom Skupštine. Međutim, kako kaže, i za to postoji pravno i ustavno rješenje.

“Trebalo bi, po duhu i slovu Ustava, da Skupština sada donese odluku o razrješenju Bulajića sa mjesta vd predsjednika Skupštine, kao što je donijela odluku da smijeni Bečića, pa onda da donese drugu odluku sa kojom Ibrahimovića za vd predsjednika, I tada bi Ibrahimović stekao ustavno pravo da zakaže Skupštinu”, navodi Mitrić.

Komentarišući nedavne medijske navode da su lideri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević sa vd-om presjednika Skupštine Strahinjom Bulajićem razgovarali o mogućnosti raspisivanja vanrednih predsjedničkih izbora, Mitrić kaže da je Bulajić formalno pravno nadležan za tu ustavno pravnu radnju.

“Međutim, ne može ni predsjednik Skupštine, ni vd predsjednika, ni bog otac, niko da radi neke stvari pa ni da raspisuje izbore, a da ne postoje razlozi za to ili uslovi. Koliko ja znam, a čini mi se da sam dobro obaviješten kao obični građanin, sadašnji, aktuelni predsjednik države, normalno obavlja svoju funkciju. Ne postoji nijedan vidljivi razlog, ni ustavni, ni bilo kakav drugi, ni faktički, ni pravni, ni kakav god hoćete da se raspisuju vanredni predsjednički izbori”, dodaje Mitrić.

Ukoliko bi pak Bulajić raspisao vanredne predsjedničke izbore, Mitrić ističe da je Ustavni sud institucija koja bi mogla da reaguje. Međutim, Mitrić objašnjava da je dosadašnja parlamentarna većina jedini krivac što Ustavni sud ne funkcioniše. Tragično je, kaže, to što Ustavni sud ima tačno onoliko aktivnih sudija koliko je potrebno za korum. Sa druge strane, to nije slučaj za donošenje odluka. Kako bi se donijela neka odluka, potrebno je da sudije budu jednoglasne, a kako nam je Mitrić kazao, trenutni odnos među sudijama je 2:2 pa je nemoguće donijeti bilo kakvu odluku dok se ne izaberu preostala tri člana Ustavnog suda. Mitrić ipak poručuje da gdje ima volje i profesionalnog poštenja, ima i lijeka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve