Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

Mitrić: Abazović u sukobu interesa, neustavan postupak Bulajića

Istakao je da je Dritan Abazović istovremeno mandatar i potpredsjednik Vlade, što je takođe, prema njegovim riječima kršenje Ustava

Obavljanjem funkcije potpredsjednika Vlade i mandatara Dritan Abazović je u sukobu interesa, kazao je ugledni pravnik, dugogodišnji profesor i sudija Blagota Mitrić. On je u emisiji Link kazao da za taj propust nijesu krivi ni Abazović i predsjednik države, već njihovi pravni savjetnici. Istakao je da je manjinska Vlada neustavna. Mitrić smatra da je neustavan i postupak potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića koji nije zakazao prvo redovno zasijedanje.

Manjinska Vlada je potpuno s ustavno-pravnog aspekta nelegitimna.

Napominje da prema se članu 2. Ustava ne može se priznati ni formirati vlast koja nije proizvod parlamentarnih izbora.

“Ne može ni jedan pravni akt, pa ni ustav da reguliše svaku pravnu, ekonomsku, političku situaciju. To se zove pravna praznina. Za ovaj član 2 ne treba nikakvo tumačenje, dovoljno je da znaš da čitaš”, kazao je on.

Dodao je da u članu 103. piše da predsjednik države imenuje mandatara za sastav Vlade u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine.

“Ova Skupština je konstituisana prije godinu i po”, kazao je Mitrić.

“Što bi rekao Valtazart Bogišić – Što svak jednako razumije tome tumačenje ne treba”, dodaje profesor.

Ističe da je pravo potrošeno. Vladi je izglasano nepovjerenje podsjeća on.

“Meni oponiraju neki koji su bili u vrtiću kada sam ja radio prvi Ustav 1993. godine”, kazao je on.

Istakao je da je Dritan Abazović istovremeno mandatar i potpredsjednik Vlade, što je takođe, prema njegovim riječima kršenje Ustava.

“Prema članu 104. Ustava predsjednik Vlade i član Vlade ne može vršiti poslaničku i drugi javnu funkciju, niti obavljati profesionalno drugu djelatnost. On predsjedava starom Vladom, a istovremeno je mandatar za sastav nove Vlade. To je sukob interesa. Ne mislim da ni predsjednik države ni Dritan Abazović nijesu krivi za ovaj propust nego njihovi pravni savjetnici. Ja im zbog ovoga pola godine ne bih davao plate”, kazao je Mitrić.

On je istakao da su prema Ustavu parlamentarni izbori obavezni kada padne Vlada.

Mitrić smatra da je neustavan i postupak potpredsjednika Vlade Strahinje Bulajića koji nije zakazao prvo redovno zasijedanje.

“Ne mogu da govorim o Abazoviću a da ne kažem o ovom kršenju Ustava. Nema države ako ne rade institucije”, kazao je Mitrić.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bruno
11.04.2022-12:16 12:16

Mogao bi I Tuzilac da nesto radi ako Bulajic krsi Ustav. Valjda je to tezi prekrsaj nego obijenje trafike.