Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Mirjačić: Zakonodavni rad Skupštine i njene nadzorne aktivnosti nesmetano nastavljene uprkos izazovima

Trenutni izazovi i sprovedene mjere za prilagođavanje parlamenata u uslovima epidemije korona virusa bile su ključne teme sastanka

Zamjenica generalnog sekretara Skupštine Crne Gore Marija Mirjačić učestvovala je danas na zajedničkom online sastanku Asocijacije generalnih sekretara parlamenata i Interparlamentarne unije, koji je okupio predstavnike parlamenata iz preko 70 država, saopšteno je iz Skupštine.

Trenutni izazovi i sprovedene mjere za prilagođavanje parlamenata u uslovima epidemije korona virusa bile su ključne teme sastanka.

“Posebna pažnja je posvećena temi fizičkog prilagođavanja, u okviru koje su generalni sekretari parlamenata država članica Interparlamentarne unije predstavili zanimljiva i inovativna rješenja za zaštitu i suzbijanje širenja epidemije u zakonodavnim tijelima. Na odvojenim sesijama, razmotreni su različiti modaliteti održavanja sjednica plenuma i radnih tijela u kontekstu pandemije”, poručuju u saopštenju.

U okviru druge generalne debate razgovarano je o izazovima i rješenjima koja su parlamenti usvojili u pogledu optimalnog vršenja zakonodavne i nadzorne uloge u uslovima pandemije. Prilikom predstavljanja praksi i iskustva u procesu prilagođavanja parlamenata u pogledu vršenja njihovih ustavnih dužnosti, naglašen je značaj pravovremene reakcije i transparentnosti, te pozitivan uticaj široke uključenosti stručne javnosti i civilnog sektora u rad parlamenata.

“Funkcionisanje Skupštine Crne Gore od početka pandemije prilagođeno je okolnostima koje su nastale kao posljedica novog koronavirusa, te da su zakonodavni rad Skupštine i njene nadzorne aktivnosti nesmetano nastavljene uprkos izazovima, kako kroz izmjene propisa tako i uz pomoć modernih tehnologija i digitalnih platformi”, kazala je Mirjačić.

Ona je takođe ukazala da su i procesi i funkcionisanje Službe Skupštine adaptirani novim okolnostima kako bi se omogućio efikasan rad u parlamentu, uz poštovanje svih propisanih mjera za suzbijanje širenja korona virusa.

Asocijacija generalnih sekretara parlamenata (ASGP) je savjetodavno tijela Interparlamentarne unije, čiji je cilj da podstakne i osnaži saradnju službi parlamenata. Generalni sekretari, tokom sastanka Asocijacije, imaju priliku da razmijene iskustva i mišljenja o brojnim pitanjima i izazovima sa kojima se susrijeću parlamentarne administracije u različitim segmentima svog rada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve