Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Miranović pita Bratić: Ko će biti razriješen ili podnijeti ostavku zbog neadekvatne zaštite svekolikog kulturnog blaga Crne Gore

''Ko će sada biti razriješen dužnosti ili podnijeti ostavku obzirom da više nije u pitanju samo ''neadekvatna zaštita'' Ikone Bogorodice Filermose, već svekolikog kulturnog blaga Crne Gore pohranjenog u Narodnom muzeju Crne Gore koje suštinski i identitetski svjedoči o njenom kontinualnom postojanju i trajanju?''

Smijenjena direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović saopštila je da je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić juče u Skupštini iznijela neistine na račun njenog rada u toj ustanovi.

“Kategorično odbacujem sve izrečene neistine, odgovorno tvrdeći da sam funkciju direktorice NMCG obavljala u skladu sa važećim zakonima Crne Gore, a povjerene zadatke izvršavala uspješno i transparentno, vodeći računa o zaštiti i unaprijedjenju kulturne baštine i umjetnosti Crne Gore”, navodi Miranović.

Kako je istakla, znajući koliko je savjesno obavljala povjerenu funkciju, te da je odluka o smjeni nezakonita i proizvod političkog revanšizma, pokrenula je zaštitu svojih prava pred nadležnim sudom.

“Što se izjava i rada pomenute Ministarke tiče, rekla bih da nije problem moja smjena, nego je problem što sam jedna od onih koji ne prihvataju njene vrijednosne stavove. Kao što je isključivo odgovorna za trenutne probleme u radu NMCG, uključujuci problem grijanja, a time i adekvatne zaštite i očuvanja  kulturno-umjetničkog i istorijskog blaga pohranjenog u muzejima NMCG, tako je pomenuta ministarka odgovorna za urušavanje svekolike crnogorske kulture i umjetnosti i svega što se tiče crnogorskog identiteta”, navodi Miranović.

“Javnosti radi iznosim par detalja koji govore o njenoj “brizi” za NMCG i identitetske kulturne stigmate Crne Gore. Od dana imenovanja do 30.novembra 2021.godine nije posjetila Narodni muzej, ni kao ministarka, ni kao aktuelna direktorica. Nije odgovorila ni na jedno moje obraćanje, ni  zvanične dopise ustanove za moga mandata, čime je permanentno i u kontinuitetu produkovala štetu NMCG”, tvrdi Miranović.

Ona ističe da posebnu pažnju izaziva ministarkina izjava da je Narodni muzej sada u njenim “sigurnim rukama”.

“Zaista je teško zamisliti da o kulturnim ustanovama, crnogorskoj kulturi i umjetnosti, kulturnoj baštini i identitetski krucijalnim pitanjima Crne Gore sada brine osoba koja negira postojanje crnogorske nacije, države, crkve i crnogorskog  jezika, koja svakodnevno djeluje kao rušiteljka svega crnogorskog. Ministarko Bratić, javno Vas pitam: Ko će sada biti razriješen dužnosti ili podnijeti ostavku obzirom da više nije u pitanju samo “neadekvatna zaštita” Ikone Bogorodice Filermose, već svekolikog kulturnog blaga Crne Gore pohranjenog u Narodnom muzeju Crne Gore koje suštinski i identitetski svjedoči o njenom kontinualnom postojanju i trajanju?”, pita Miranović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dada
01.12.2021-10:37 10:37

Bravo
Ali kome?
Ona ne zna ni čitat kako treba.

natalija
02.12.2021-09:43 09:43

Bratićku treba razriješiti i krivično goniti jer škole već drugu godinu nemaju grijanje. Natjerala bih je da jedan dan odsjedi u učionici neke od škola na sjeveru CG da vidi u kakvim uslovima su nekada živjeli pećinski ljudi do pronalaska vatre. Ona nam djecu svede na pećinske ljude. Gad.