Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Ministarstvo vanjskih poslova: Ukoliko lideri DF-a smatraju da EU nije naš cilj, neka to jasno saopšte

Kao što je liderima DF-a poznato, parlamentarna većina se obavezala, kroz svoje nosioce izbornih lista, da će Vlada Crne Gore, odnosno MVP, odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprijediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

Ukoliko lideri DF-a smatraju da Crna Gora nije na pravom putu, i da EU nije naš cilj, to treba jasno i saopštiti. U suprotnom, teško je naći razumno objašnjenje za jučerašnje saopštenje DF-a, poručili su danas iz Ministarstva vanjskih poslova.

Reagovanje MVP prenosimo integralno:

Povodom saopštenja konstituenata vlasti Demokratskog fronta od 26.06.2021. godine, a u cilju preciznog informisanja građana i građanki Crne Gore, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore podsjeća, kako DF, tako i širu javnost, da je osnov formiranja i rada Vlade Crne Gore, a time i ovog Ministarstva, važeći Sporazum za evropsku Crnu Goru, koji su početkom septembra potpisali nosioci tri liste koje su na parlamentarnim izborima osvojile većinu – Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović.

Kao što je liderima DF-a poznato, parlamentarna većina se obavezala, kroz svoje nosioce izbornih lista, da će Vlada Crne Gore, odnosno MVP, odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprijediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

Dodatno, iako je javnosti poznato, ali nije zgorega napomenuti, kako bi se onemogućilo dalje širenje netačnih informacija, MVP i od strane parlamentarne većine izabrani ministar Radulović, po Ustavu i zakonima, sprovodi utvrđenu spoljnu politiku Vlade Crne Gore.

DPS nema tapiju na utvrđene prioritete Vlade Crne Gore, niti je politički odgovorno to posmatrati na juče saopšten način. Ministarstvu se ne može spočitavati kontinuitet politike DPS-a, jer punopravno članstvo Crne Gore u EU, sigurni smo da ćete se saglasiti, nije politički prioritet jednog političkog subjekta, već spoljnopolitički interes crnogorskog društva koje snažno podržava ovaj proces, sa preko 80 odsto podrške po posljednjim istraživanjima.

Nažalost, iz saopštenja DF-a može se naslutiti poistovjećivanje vanjske politike sa određenim političkim subjektima, kao i stav da od takve politike treba napraviti otklon. U prenesenom to bi značilo da Crnu Goru treba skrenuti sa puta EU integracija, što Ministarstvo, kao ni ministar Radulović neće prihvatiti, a predstavljalo bi i direktno kršenje prethodno pomenutog Sporazuma.

Ukoliko lideri DF-a smatraju da Crna Gora nije na pravom putu, i da EU nije naš cilj, to treba jasno i saopštiti. U suprotnom, teško je naći razumno objašnjenje za jučerašnje saopštenje DF-a.

MVP je do sada, a i nadalje će, sprovoditi vanjsku politiku uz jasno ustanovljene vanjskopolitičke prioritete vodeći se interesima čitavog društva, bez političke, ili bilo kog drugog oblika diskriminacije, i na to smo posebno ponosni.

Naš cilj je da Crna Gora, kao punopravna članica Evropske unije i stabilna saveznica NATO-a, ostvaruje dobre regionalne odnose i kontinuirano unapređuje regionalnu saradnju.

Vjerujemo da ova tri cilja vanjske politike, prevazilaze okvire bilo koje partije ili vlade.

Kada podvučemo crtu, kristalno je jasno – ovo su naši nacionalni interesi i MVP će, na čelu sa ministrom Radulovićem, uložiti sve napore da ostvari postavljene ciljeve.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve