Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Ministarstvo odbrane: Uvjeravamo Samardžića da nema razloga za brigu kada je u pitanju kredibilan odnos Crne Gore prema NATO članstvu

Budući da je, kako navode iz Ministarstva, NATO vojna organizacija sa izraženom političkom kontrolom, sastanci na vojnom nivou služe da bi se usaglasili vojni savjeti, koji nakon toga dobijaju političku dimenziju i bivaju upućivani NAC-u na usvajanje i prihvatanje

Iz Ministarstva odbrane reagovali su na navode Dragana Samardžića, admirala u penziji, koji je kazao da je “nevjerovatno da u delegaciji za Samit u Vašingtonu nema načelnika Generalštaba”.

Iz Ministarsva odbrane su u reagovanju naveli da žele javnosti da pruže potpunu sliku ovog pitanja, iako, kako navode, cijene da su od suštinskog značaja odluke koje će na predstojećem samitu biti donešene, a ne sastavi delegacija.

“No, i pored toga, želimo da ukažemo na činjenicu da je NATO Samit sastanak Sjevernoatlantskog saveza (NAC) na nivou šefova država ili predsjednika Vlada članica Saveza i pozvanih partnera, i da se isti održava najčešće jednom godišnje. Pored toga, isto tijelo zasijeda tri puta godišnje na nivou ministara odbrane, dva puta na nivou ministara vanjskih poslava i nekoliko puta sedmično na nivou stalnih predstavnika/ambasadora država članica”, navode iz Ministarstva odbrane.

Pored ovog, u okviru Alijanse, dodaju, postoji i glavno vojno tijelo, odnosno Vojni komitet, koji takođe ima različite formate. Tako se sastanci Vojnog komiteta održavaju dva do tri puta sedmično na nivou vojnih predstavnika država članica pri NATO, a tri puta godišnje na nivou načelnika Generalštabova.

Budući da je, kako navode iz Ministarstva, NATO vojna organizacija sa izraženom političkom kontrolom, sastanci na vojnom nivou služe da bi se usaglasili vojni savjeti, koji nakon toga dobijaju političku dimenziju i bivaju upućivani NAC-u na usvajanje i prihvatanje.

“Drugo, u nadi da iza admiralove objave stoji iskrena namjera, bilo bi interesantno pogledati da li je bio revnosan u komentarisanju delegacija Crne Gore na samitima i prethodnih godina, na primjer u Viljnusu 2023. godine i Madridu 2022. godine, kada u sastavu istih takođe nije bilo ni načelnika GŠ VCG, niti predstavnika vojnog dijela Stalne Misije Crne Gore pri NATO, iako su na samitima u Viljnusu i Madridu organizovane posebne radne sesije za ministre odbrane, što nije slučaj sa Samitom u Vašingtonu”, saopštili su iz Ministarstva odbrane.

Jasno je, poručuju, da su po značaju odluka donešenih po pitanju vojne transformacije Alijanse, ovi samiti bili ne manje značajni od predstojećeg.

“Konačno, uz uvjerenje admiralu da nema razloga za brigu kada je u pitanju kredibilan odnos Crne Gore prema NATO članstvu, o tome koliko smo posvećeni nacionalnom ugledu među redovima saveznika, najbolje govori činjenica da smo na mjesto vojnog predstavnika CG pri NATO i EU, nakon dvije godine praznine, rasporedili oficira sa trenutno najvećim činom u Vojsci Crne Gore, i jedinog general majora”, zaključuju iz Ministarstva odbrane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve