Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarstvo odbrane: Od stava NATO-a zavisiće da li će crnogorski vojnici biti dio misije u Iraku

Da li će crnogorski vojnici biti dio NATO misije u Iraku, zavisiće od stava NATO o budućnosti ove misije, kao i naše procjene bezbjednosne situacije

Da li će crnogorski vojnici biti dio NATO misije u Iraku, zavisiće od stava NATO o budućnosti ove misije, kao i naše procjene bezbjednosne situacije, saopštili su iz Ministarstva odbrane.

Ilustracija

U ovom resoru prate situaciju na Bliskom istoku u svijetlu eskalacije tenzija prethodnih dana.

“Tako da je preuranjeno govoriti bilo šta o tome kad i da li će neki crnogorski vojnik biti angažovan u misiji u Iraku. Crna Gora ostaje posvećena međunarodnim misijama, kao i do sada, u saradnji sa našim partnerima”, dodaju oni.

Podsjetimo iz Ministarstvo odbrane juče je Pobjedi saopšteno da razmišlja o odlaganju slanja crnogorskih vojnika u NATO misiju u Iraku zbog krize na Bliskom istoku, izazvane ubistvom iranskog generala Kasema Solejmanija, koje su izvele američke snage,

Podsjetimo, Skupština Crne Gore nedavno je usvojila odluku Savjeta za bezbjednost i odbranu o slanju do dva crnogorska vojnika u ovu misiju.

Istom odlukom predviđeno je da crnogorski vojnici budu raspoređeni na logističkim pozicijama na aerodromu u Bagdadu, gdje bi mogli biti upućeni jedan ili dva oficira. Iz crnogorskog Ministarstva odbrane kažu da postoji mogućnost da se odloži slanje crnogorskih vojnika u ovu misiju, iako, kažu, ono nije bilo predviđeno prije sredine godine.

Jedan od najviših vojnih zvaničnika u Iranu, general Iranske revolucionarne garde Kaseni Sulejmani ubijen je u američkom napadu dronom u Bagdadu 3. januara.

Vašington je obrazložio ubistvo komandatna elitnih Kuds snaga Revolucionarne garde Irana Sulejmanija prijetnjama po američke diplomate i vojsku na Bliskom istoku. Strahuje se da će ubistvo jednog od najmoćnijih iranskih generala gurnuti Bliski istok u još veći haos.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve