Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarstvo odbrane: Alijansa će biti nepokolebljiva u odbrani saveznica od svih izazova

Povod za sastanak, kojim je predsjedavao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, je aktuelna kriza u Ukrajini, navode iz Ministarstva odbrane

Ministarka odbrane u tehničkom mandatu Olivera Injac učestvovala je na vanrednom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta, u formatu ministara odbrane, koji je danas održan u sjedištu NATO u Briselu.

Povod za sastanak, kojim je predsjedavao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, je aktuelna kriza u Ukrajini, navode iz Ministarstva odbrane.

“Ministri odbrane oštro su osudili agresivne aktivnosti koje se tokom proteklih sedmica sprovode na teritoriji Ukrajine i pozvali na smirivanje tenzija i povlačenje ruskih snaga, a u ciju iznalaženja diplomatskih modela za rješavanje nastale krize.

Uzimajući u obzir da je riječ o najvećem bezbjednosnom izazovu na teritoriji Evrope u posljednjim decenijama, ministri su razgovarali o mogućim implikacijama sukoba na sveukupnu stabilnost evroatlantskog područja.

U tom konteksu, naglašeno je da je u proteklom periodu u značajnoj mjeri ojačano prisustvo savezničkih snaga na istočnim granicama, kao i da su raspoređene snage visokog stepena spremnosti odbrambenog karaktera. Takođe, naglašena je i važnost saradnje sa partnerima, u prvom redu EU, budući da se samo na taj način može pružiti uvezan i efikasan odgovor na izazove od zajedničkog interesa”, navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je da će i u narednom periodu biti nastavljene aktivnosti na adaptaciji Alijanse u cilju prilagođavanja tokovima savremenih bezbjednosnih kretanja.

“Ministri su zaključili da su aktelna dešavanja jasan signal da NATO mora u kontinuitetu raditi na unapređenju odvraćanja i odbrane kako bi bio sposoban da pruži adekvatan odgovor na eventuelne prijetnje po svoju teritoriju.

Zaključeno je da aktivnosti NATO ostaju defanzivne, ali je izražen jasan i ujedinjen stav da će Alijansa biti nepokolebljiva u odbrani saveznica od svih izazova”, navode iz MO.

Ministarka Injac, kako dodaju, izrazila je podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, kao i njenom pravu da samostalno odlučuje o svom pozicioniranju na međunarodnom planu.

“Takođe, ona je naglasila važnost efikasnog odgovora Alijanse koji se ogleda u jačanju prisustva na istočnim granicama Saveza, čime je poslat jasan signal odlučnosti NATO kada je u pitanju zaštita evroatlantskog područja.

Ministarka je istakla da je Crna Gora posvećena zajedničkim ciljevima Saveza i da u kontinuitetu doprinosi očuvanju stabilnosti u Evropi kroz upućivanje svojih pripadnika u okviru NATO ojačanog prisustva na Istoku (eFP), gdje se trenutno nalazi sedmi kontingent.

Takođe, ona je ukazala na važnost jedinstva kako unutar saveza, tako i na relaciji NATO-EU kada je u pitanju suočavanje sa izazovima koji mogu degradirati bezbjednost Evrope i evroatlantske regije”, navode u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve