Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarstvo javne uprave: Unapređenje saradnje sa Institutom za javnu upravu Francuske

Na sastanku su naglašeni dobri bilateralni odnosi između Crne Gore i Francuske, kao i saradnja u oblasti reformi javne uprave, decentralizacije i sajber bezbjednosti

Državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, Dragiša Janjušević, sastao se sa ambasadorom Republike Francuske u Crnoj Gori, Kristijanom Timonijem i pomoćnikom direktora Direktorata za međunarodne odnose, Žulianom Teronom zamjenikom ambasadora, Johan Uhresom i savjetnicom za evropske integracije, Isabel Thomas Delić.

Na sastanku su naglašeni dobri bilateralni odnosi između Crne Gore i Francuske, kao i saradnja u oblasti reformi javne uprave, decentralizacije i sajber bezbjednosti.

Državni sekretar Janjušević je istakao da je iskustvo Francuske u oblasti reforme javne uprave i digitalizacije od velikog značaja za Crnu Goru, pa je sagovornike upoznao sa aktivnostima i prioritetima Ministarstva javne uprave ka uspostavljanju moderne i efikasne javne uprave, kao i decentralizaciji lokalne samouprave.

„Cilj reformskih aktivnosti je stvaranje efikasne, servisno opredijeljene javne uprave na državnom i na lokalnom nivou. Samim tim od velikog značaja je saradnja sa Francuskom kroz realizaciju zajedničkih programa i projekata u oblasti reforme javne uprave”, kazao je Janjušević.

Ambasador Timonije je kazao da su otvoreni za saradnju, a to dokazuje potpisivanje Pisma namjere o otvaranju Regionalnog centra za sajber bezbjednost u Crnoj Gori, kao i unapređenje saradnje u oblasti reforme javne uprave.

“Pomoćnik direktora Teron je predstavio Nacionalni institut za javnu upravu INSP osnovan početkom 2022. godine, koji nastavlja misiju Francuske nacionalne škole za administraciju (ENA)”, navodi se u saopštenju.

Nacionalni institut za javne službe (INSP) je posvećeno zapošljavanju, obukama i kontinuiranoj obuci najviših rukovodilaca i menadžera, kao i međunarodnim programima usavršavanja za državne službenike, najviših rukovodilaca i menadžera.

Teron je dodao da su zemlje Zapadnog Balkana u fokusu programa Nacionalnog instituta za javnu upravu, kroz jačanje međunarodne saradnje u oblasti javne uprave i mrežu obuka i projekata.

“Na sastanku je bilo riječi o modalitetima unapređenja saradnje sa Institutom za javnu upravu INSP u oblasti reformi javne uprave, digitalizaciji i profesionalizacije javne uprave i snaženju administrativnih kapaciteta Crne Gore, prenošenjem znanja i vještina”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve