Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarstvo javne uprave: Nijesmo dali zeleno svijetlo da Sutomore bude opština

Povodom objava u medijima, da je Ministarstvo javne uprave dalo pozitivno mišljenje na zahtjev MZ „Spič“ za vraćanje statusa opštine Sutomore, saopštavamo da je riječ o netačnoj izjavi

Ministarstvo javne uprave nije dalo pozitivno mišljenje da Sutomore dobije status opštine, saopšteno je iz resora Suzane Pribilović.

“Povodom objava u medijima, da je Ministarstvo javne uprave dalo pozitivno mišljenje na zahtjev MZ „Spič“ za vraćanje statusa opštine Sutomore, saopštavamo da je riječ o netačnoj izjavi. Naime, u  mišljenju koje je Ministarstvo javne uprave dostavilo MZ „Spič“, između ostalog, jasno je naveden stav Ministarstva javne uprave da u ovom trenutku nije racionalno povećavati broj jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori, imajući u vidu dosadašnje iskustvo sa formiranjem novih jedinica lokalne samouprave koje pokazuje da iste nijesu finansijski održive, odnosno da nijesu u mogućnosti da se finansiraju iz sopstvenih prihoda”, navode iz MJU.

Sa druge strane, kako dodaju, osnivanje jedinica lokalne samouprave zahtijeva dodatno zapošljavanje u administraciji, a samim tim i dodatne troškove.

“Imajući u vidu da stabilnost sistema javnih finansija Crne Gore u značajnoj mjeri opredjeljuju lokalne samouprave, neophodno je smanjivati javnu potrošnju i iz razloga što se na taj način stvaraju uslovi za povećanje ulaganja u razvojne projekte”, navode u ovom resoru.

Kako zaključuju, jačanje održivosti javnih finansija će se u narednom srednjoročnom periodu sprovoditi kroz nastavak implementacije mjera fiskalne konsolidacije, kao i planiranim reformama u sistemu javnih finansija.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve