Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Ministarski sastanak: “Alijansa već 70 godina garant bezbjednosti evroatlantskog prostora”

"U fokusu diskusije tokom prve radne sesije bio je odnos sa Rusijom, sa posebnim osvrtom na kršenje Sporazuma o zabrani nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa (INF) i bezbjednost u Crnom moru

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je na ministarskom sastanku država članica NATO-a, održanom u Vašingtonu.

“U fokusu diskusije tokom prve radne sesije bio je odnos sa Rusijom, sa posebnim osvrtom na kršenje Sporazuma o zabrani nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa (INF) i bezbjednost u Crnom moru.

Tom prilikom, ministar Darmanović potvrdio je punu podršku dvostrukom pristupu NATO-a prema Rusiji. Ponovio je značaj koji Crna Gora pridaje politici odvraćanja i odbrane što je potvrđeno i kroz upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore u Letoniju, u borbenu grupu Unaprijeđenog prisustva NATO-a, krajem prošle godine”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Saveznici su u okviru druge radne sesije razmatrali pitanja borbe protiv terorizma i analizirali bezbjednosne izazove, sa akcentom na Bliski Istok i Sjevernu Afriku, kao i na implikacije mirovnog procesa u Avganistanu i NATO angažman u toj državi.

“Ministar Darmanović je, sa tim u vezi, istakao značaj koji Crna Gora pridaje stabilnosti južnih partnera i suprotstavljanju izazovima koji dolaze s juga. Ukazao je na doprinos koji Crna Gora daje kroz povjerilačke fondove za izgradnju odbrambenih kapaciteta južnih partnera, ali i kroz privrženost principu 360 stepeni u okviru politike projektovanja stabilnosti Alijanse van sopstvenih granica, kao i na porast broja naših predstavnika u misijama NATO-a.

U tom pogledu, informisao je sagovornike o slanju X kontingenta crnogorskih vojnika u misiju „Odlučna podrška“ u Avganistanu, kao i o prijedlogu Savjeta za odbranu i bezbjednost za upućivanje pripadnika Vojske CG u NATO misiju u Irak, čime bi Crna Gora dala doprinos u izgradnji stabilnosti i bezbjednosti Iraka”, dodaje se.

Šefovi diplomatija zemalja članica Alijanse razgovarali su i o transatlantskoj vezi i podjeli tereta budžeta.

“Ministar Darmanović je ponovio važnost jedinstva Alijanse koja je već 70 godina garant bezbjednosti evroatlantskog prostora i šire. U tom kontekstu, ukazao je na napore koje preduzimamo s ciljem realizacije preuzetih obaveza i ponovio da Crna Gora podržava dinamički plan preuzimanja ravnomjernijeg tereta odgovornosti, kao i da je namjera Crne Gore da realizuje obaveze iz Velsa, a u skladu sa Nacionalnim planom investiranja u odbranu”, dodaje se u saopštenju.

Na marginama sastanaka ministar Darmanović imao je kraće susrete i sa ministrima vanjskih poslova Turske, Hrvatske, Norveške i Belgije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve