Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Ministarku Bratić smijeniti u najkraćem roku

SDP predlaže smjenu ministarka nauke, prosvjete, kulture i sporta Vesna Bratić, kao najodgovornija za aktuelno stanje u prosvjeti.

Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela je predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću interpelaciju za pretresanje Vladine politike u oblasti prosvjete.

SDP predlaže smjenu ministarka nauke, prosvjete, kulture i sporta Vesna Bratić, kao najodgovornija za aktuelno stanje u prosvjeti.

U dopisu šefu parlamenta, koji potpisuje predsjednik i poslanik SDP-a Raško Konjević, navodi se kako u toj partiji očekuju da interpelacija bude stavljena u dnevni red Skupštine, saglasno članu 200 Poslovnika.

SDP u dokumentu navodi kako smatraju da je ministarka prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesna Bratić u dosadašnjem toku mandata pokazala jasnu namjeru da obrazovni sistem Crne Gore prilagodi jednostranim i isključivo nacionalno-vjerskim stajalištima i željama, koja su, kako navode, u direktnoj suprotnosti sa ustavnim određenjem građanske, multietničke i sekularne države.

Prilikom njenog izbora, kako navodi SDP, bilo je jasno da neko sa “takvim nacionalističkim i po druge narode uvredljivim stavovima” ne može voditi, a ni unaprjeđivati osjetljivi obrazovni sistem.

Ministarka Bratić, poručuju iz SDP-a, zaslužuje da bude razriješena jer je u parlamentu, a time i cjelokupnoj javnosti garantovala da postavljenja neće imati veze “sa partijskim knjižicama” i da će se neophodne promjene dešavati na bazi jasnih i mjerljivih kriterijuma. Danas, samo nekoliko mjeseci nakon javno izrečenog stava, je jasno da je obmanula javnost i poslanike što najbolje potvrđuju same aktivnosti ministarstva na čijem je čelu, navode iz SDP-a.

“Ministarka Bratić je, što je javnost imala priliku da se upozna, suprotno zakonu davala obrazloženja za razješenje direktora, navodeći razloge za koje oni ne snose odgovornost već upravo ministarstvo, čime je potvrdila namjeru da sprovede klasični politički revanšizam, što je čak u suprotnosti sa Sporazumom koji je potpisan početkom septembra 2020. godine od strane nosilaca lista vladajuće koalicije. Smjena više stotina direktora je politička osveta i revanšizam jer je nemoguće da su svi nezakonito radili i zloupotrebljavali svoj položaj u političke ili druge svrhe”, navodi se u interpelaciji.

Nesporno je, kako su rekli iz SDP-a, da svi ne zaslužuju da i dalje budu rukovodioci, ali da je smjenjivati one za koje ne postoje objektivni razlozi i imputirati im greške koje je samo Ministarstvo napravilo, na primjer oko formiranja školskih odbora, “bezprizorna politička igra”.

Promjene Zakona o obrazovanju i vaspitanju poslužile su za radikalnu i neselektivnu promjenu skoro cijelog rukovodećeg kadra u crnogorskim obrazovnim ustanovima, a ključna preporuka za nova postavljenja su partijska, nacionalna i vjerska podobnost, ocjenjuju u SDP-u.

“Na ovaj način se urušava obrazovni sistem kao najznačajniji resurs svake države za izgradnju modernog, naprednog i uspješnog društva. Umjesto toga, kroz kadrovska rješenja Vesne Bratić za direktore dobijamo ekstremne nacionaliste, podržavaoce osuđenih ratnih zločinaca, teoretičare zavjera, antivaksere i slične koji, zbog same suštine obrazovnog sistema ne bi smjeli da njima rukovode”, navodu SDP-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ministarku Bratić smijeniti u najkraćem roku – CG Vijesti
21.07.2021-19:24 19:24

[…] Aktuelno […]