Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

DESTABILIZACIJA PRED IZBORE Vlada imenovala Nikolu Terzića za v.d. direktora Policije; Smijenjeni Brđanin najavio tužbu

Dio javnosti smatra da je Abazović mimo zakona smijenio Brđanina, a sve se događa uoči samog održavanja drugog kruga izbora u nedjelju i vanrednih parlamentarnih u junu, pa se potez tumači kao namjera da se politički totalno kontroliše važna služba poput Uprave policije

Vlada Cne Gore je na današnjoj sjednici, na prijedlog ministra unutrašnjh poslova Filipa Adžića razriješila direktora Uprave policije Zorana Brđanina. Načelnik budvanske policije Nikola Terzić izabran je za novog vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

Brđanin je, kako je rečeno, smijenjen zbog funkcionalne odgovornosti prilikom najnovijih hapšenja policijskih funkcionera, koji se sumnjiče za poveznost sa kriminalnim grupama. Sa druge strane, Brđanin je najavio da će podnijeti tužbu protiv odluke Vlade. Dio javnosti smatra da je Abazović mimo zakona smijenio Brđanina, a sve se događa uoči samog održavanja drugog kruga izbora u nedjelju i vanrednih parlamentarnih u junu, pa se potez tumači kao namjera da se politički totalno kontroliše važna služba poput Uprave policije.

Kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da ni u jednom momentu nije dovodio u pitanje intelektualni, ili profesionalni kapacitet Brđanina, sa kojim želi da zadrži odličnu komunikaciju.

”Međutim, mislim da ono što je zateklo UP, a što se odnosi na period koji je bio i prije 2021. godine i godinama se dešavao unazad, da jednostavno ne može da zaobiđe drastične kadrovske promjene koje su počele da se dešavaju u Upravi policije”, rekao je Abazović.

On je istakao da su zahvaljujući aktivnostima ministra unutrašnjih poslova i kabineta premijera uspjeli da odblokiraju dostavljanje podataka Europola.

”Zašto Europol nije htio da dostavlja podatke? Meni je poznato, njima izgleda nije. Ako to nije poznato bilo dosadašnjem direktoru, meni je žao.  Nemam ništa protiv skupštinskog Odbora, ali mi smo u specifičnoj situaciji. Nismo mogli da predvidimo kada će suzbijanje narko kartela početi, da li će aktivnosti državnog parlamenta nastaviti nesmetano, ili će zbog ukaza predsjednika biti “u leru”. Ali možemo da ponesemo odgovornost za ono što se dešava. Ne možemo da dozvolimo da menadžent policije izgubi povjerenje ili da radi u nepovjerenju sa SDT-om i SPO i ANB-om. I to je razlog zašto sam tražio od ministra da se preduzmu mjere, spreman da podnesem odgovornost. Ova zemlja ne može više da ostaje u kandžama kriminala”, poručio je Abazović.

Ističe da je imao korektan razgovor sa Brđaninom i da je tražio od njega “džentlmenski” da podnese ostavku i da mu bude dodijeljena druga radna pozicija.

”On je svojevoljno rekao da mu to nije prihvatljivo i došli smo u situaciju da mi preduzmemo mejre”,  poručio je Abazović.

Rekao je da je ponosan na rezultate Brđanina, ističući da ne smatra da je on za “nešto posebno kriv”, osim funkcionalno i da je zbog dužine boravka u Upravi policije morao da ima informaciju više od svih članova Vlade računajući i premijera zbog, kako je rekao, prirode posla.

”Zajedno sa njim smo prošli nekoliko veoma složenih faza, od dešavanja na Cetinju do drugih situaicja koje se tiču drugih očuvanja reda i mira, pitanja šverca droge, čuvanja granica… Obim će iznenaditi ljude – da su nam kriminalci preuzeli mnoge sektore u Upravi policije. Borimo se protiv narko kartela koji nisu van institucija, već u njima. Da su ljudi štititi ljude koji su činili gnusne zločine, ubijali ljude i ukopavali ih na razna mjesta od kojih su neka nepoznata. Neka svaka institucija, ja sam spreman svojom čašću i materijalno da odgovaram za ovakve stvari”, istakao je Abazović.

Abazović je rekao da policija nije jedina “kontaminirana” institucija.

”Direktor je obezbjeđivao funkcionalnost, ali je izgubljeno povjerenje. Ni na koji način Vlada nije uticala na to kako će biti ostvareno povjerenje između pojedinih struktura”, naveo je Abazović.

Ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić kazao je da Odbor za bezbjednost nije razmatrao izvještaj i da je on dostavljen 1. decembra.

”Prošlo je punih četiri mjeseca, pitanje je s kakvim kapacitetom funkcioniše trenutno parlament. Bio sam juče na jednoj sjednici odbora, nikoga nije bilo iz opozicije… Mi ne možemo biti taoci te situacije. Stvar je kompleksna”, naveo je Adžić.

On se zahvalio Brđaninu na dosadašnjem radu.

”Ne bih pominjao pojam odgovornosti, jer nije ključna intencija ove smjene sama odgovornost, već funkcionalnost institucije. Ukoliko imamo nefunkcionalnosti i nepovjerenja između sektora policije, ali prije svega međunarodnih partnera, onda je jasno da neke stvari moramo da mijenjamo. Vjerujem da moramo dobiti funkcionalnu UP kako bi ostvarivali jedan od ključnih zadataka Vlade, a to je borba protiv organizovanog kriminala i policije”, naglasio je Adžić.

On je istakao da ne zna da li će novo rješenje biti bolje ili lošije rezultate od Brđanina, ali je evidentno da postoji, ponavlja, doza nepovjerenja i nefunkcionalnosti.

”Zadatak je da obezbijedimo funkcionalne institucije, zato se moralo donijeti ovo rješenje i mislim da je ovo jedini mogući potez u ovom momentu”, naglasio je Adžić.

On je najavio promjene na gotovo svim pozicijama kada je rukovodeći kadar u pitanju.

”Trenutno na poziciji vršioca dužnosti možemo izabrati nekoga ko je u postojećem sastavu UP na rukovodećim mjestima. Bilo je veći broj kandidata koji su ispunjavali uslove da dođu na tu poziciju, kao i onih koji su ostvarili značajne rezultate u prethodnom periodu. Ističem gospodina Predraga Šukovića koji jeste dao značajnije rezultate kada je borba protiv organizovanog kriminala. Jeste bio jedan od glavnih kandidata da preuzme mjesto direktora UP”, naveo je Adžić.

Napravljeni su, kako je rekao, međunarodni dogovori i Šukovića su odredili za ključnu tačku za saradnju sa Europolom, koju mora ostvarivati posredstvom Specijalnog policijskog tima.

”Nemoguće je bilo da ga u potpunosti izuzmemo iz tog sektora, tako da će Šuković u anredenom periodu obavljati značajnu ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala”,  poručio je Adžić.

Adžić: Terzića preporučili rezultati

On je kazao je da su Nikolu Terzića za poziciju vd direktora UP preporučili ostvareni rezultati u prethodnom periodu.

”Imali smo se sezonu koja je prošla bez ijednog incidenta, imali smo veliki poduhvat kada je u pitanju rasvetljavanje ubistva u Budvi. Sve što je uslijedilo poslije toga, izborni ciklusi i novogodišnji praznici prošli su bez incidenta i preporučilo ga je da preuzme UP u vd mandatu. On je prošao sve instance policijskog posla od uniforme do najodgovornijih pozicija i on se nametnuo kado jedno od potencijalnih rješenja u ovom trenutku mogućih. Nakon raspisivanja konkursa, vidjećemo koliko će biti prijavljenih i ko će sve biti kandidati, ali za sada vjerujem da će Terzić moći da odgovori ovako izazvoj situaciji u kojoj se država nalazi”, poručio je Adžić.

Damjanović se nadovezao riječima da se da svaka podrška SPO i SDT-u imaju u vidu problematične uslove u kojima se obavlja izuzetno kompleksan i težak posao, te da treba za naredne sjednice pripremiti indormaciju na koji način riješiti pitanje prostora boravka pripadnici SPO i dio koji se tiže realizacije zaključaka oko Specijalnog državnog tužilaštva.

On je pitao, imajući u vidu da se Terzić pominjao u jednoj aferi, da li postoji formalno-pravnih prepreka za imenovanje Terzića.

Adžić je rekao da je SDT ispitivalo taj slučaj i da je u tom dijelu Terzić oslobođen i sumnje da je počinio prekršaj, ili krivično djelo.

”Čak nije bilo ni disciplinske odgovornosti u slučaju Terzića. Tako da sa te strane nema prepreka za njegovo imenovanje”, istakao je Adžić.

Najavljena pomoć penzionerima i štampanim medijima

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je najavio da će tokom naredne nedjelje početi isplata pomoći penzionerima sa najnižim primanjima, kao i socijalno ugroženim kategorijama.

”Redovan slijed bi bio da se nakon rebalansa krene sa ovom subvencijom, ali da ne bismo toliko čekali, ove isplate ćemo izmiriti sredstvima iz tekuće rezerve, pa ćemo taj novac nakon rebalansa nadomjestiti novcem iz podrške EU”, kazao je Damjanović.

Za finansiranje potreba Opštine Zeta Vlada će dati preko milion eura.

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović kazala je da su se Vladi obratili Pobjeda, Dan, Vijesti za pomoć oko cijene roto papira. Na to je premijer Abazović rekao da su to tradicionalni mediji i da im treba izaći u susret.

”Bila bi tragedija da nalik na neke druge države dođe do gašenja ili usporavanja njihovog procesa rada”, rekao je Abazović.

“Treba da izađemo u susret. To su tradicionalni mediji koji imaju veliki značaj kada je u pitanje medijska pismenost. Bila bi zaista tragedija da nalik na neke druge države dođe do gašenja ili usporavanja procesa rada”, istakao je Abazović.

Sjednicu možete pratiti ispod:

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Freedom
30.03.2023-14:47 14:47

Vala kudravi ti si napravio više štete CG i Crnogorcima nego Milo i Dps zajedno sa Rankom i Sdp. Izdajnici sve jedan do drugog. CG kukavice na šta si nam spala, na Dritana, Mandića, Aleksu, Mila, Ranka, Pipuna i Meda. Piiii.

COL
30.03.2023-16:08 16:08

Izgleda da je ovo budvanska kadrirala, jer je u potonje vrijeme bila mirna, niko je nije ni mrko pogleda…