Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Miljanić sa predstavnicima Savjeta Evrope: Podrška antikorupcijskim mjerama Crne Gore

Riječ je o projektu koji sufinansiraju Evropska unija i Savjet Evrope, a sprovodi Savjet Evrope.

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić primio je tim Odjeljenja za ekonomski kriminal i saradnju Savjeta Evrope koji ga je upoznao sa Projektom za borbu protiv ekonomskog kriminala u okviru Horizontalnog programa za Zapadni Balkan i Tursku.

Riječ je o projektu koji sufinansiraju Evropska unija i Savjet Evrope, a sprovodi Savjet Evrope.

Miljanić je informisao goste o antikorupcijskim inicijativama koje realizuje 43. Vlada Crne Gore. On je kazao da Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije čine ministri, tužioci, čelnici institucija koje su zadužene za borbu protiv korupciije, te predstavnici NVO sektora i da su svi oni uključeni u izradu Strategije za borbu protiv korupcije, koja će biti prvi dokument te vrste u Crnoj Gori.

“Ova Vlada pokazala je političku volju za konačan obračun sa korupcijom i organizovanim kriminalom”, kazao je Miljanić.

On je istakao da je država zbog opstrukcije pojedinaca iz sistema, krenula sa najvišeg nivoa u rješavanje dugogodišnjeg ekocida na Morači koji je ugrozio vodoizvorište Bolje sestre, odnosno snabdijevanje vodom crnogorskog primorja.

“Ugrožavanje vodoizvorišta je primjer opstrukcije i korupcije u institucijama koje su na uštrb javnog iniasteresa ugrozile vodosnadbijevanje primorja i turizam koji je danas najvažnija privredna grana u Crnoj Gori”, rekao je Miljanić, dodajući da je korupcija u Crnoj Gori od partnerskih država označena kao endemska pojava, što je razlog više za energične i sinhronizovane akcije institucija, koje će se suprostaviti toj pošasti.

Predstavnici Savjeta Evrope informisali su Miljanića da Projekat ima za cilj da podrži napore crnogorskih institucija u razvoju politika, zakonodavstva i kapaciteta za efektivno sprečavanje i borbu protiv korupcije, pranje novca i finansiranje terorizma u skladu sa standardima Savjeta Evrope i pravnom tekovinom Evropske unije.

Kako bi se to postiglo na najefikasniji način, u okviru projekta identifikuju se glavni prioriteti u relevantnim oblastima, a riječ je o prilagođavanju potrebama i institucijama korisnicima projekta.

Treća faza Projekta za borbu protiv ekonomskog kriminala u Crnoj Gori trajaće četiri godine i predviđa dugoročnu saradnju u oblasti jačanja efikansosti i efektivnosti u oblasti borbe protiv korupcije i pranja novca. Predstavnici Savjeta Evropa izrazili su spremnost da podrže Nacionalni savjetu za borbu protiv korupcije u izradi antikorupcijske Stategije, koja bi trebalo da bude završena do kraja 2023. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jocko
18.02.2023-17:20 17:20

Ima li ko da kaze ovima iz SE da su pricali sa ministrom za koga u javnosti vazi da je korumpiran sa TV 55 inci?