Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Miljanić i Gerasimenko: Odanost evropskom putu spaja Ukrajinu i Crnu Goru

Tokom razgovora je konstatovano da je Miljanić prvi crnogorski funkcioner kojem je Ruska Federacija u februaru 2022. godine u vrijeme kada je bio državni sekretar MUP-a zabranila ulazak u tu zemlju, ''iako su nepoznati pravi razlozi zbog kojih je to učinjeno''

Ministar Zoran Miljanić primio je ambasadora Ukrajine u Crnoj Gori NJ. E. Oleha Gerasimenka i upoznao ga sa antikorupcijskim inicijativama koje provodi vlast, saopšteno je Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu.

Tokom razgovora je konstatovano da je Miljanić prvi crnogorski funkcioner kojem je Ruska Federacija u februaru 2022. godine u vrijeme kada je bio državni sekretar MUP-a zabranila ulazak u tu zemlju, “iako su nepoznati pravi razlozi zbog kojih je to učinjeno”.

Ministar bez portfelja u tehničkom mandatu je informisao ambasadora o aktivnostima Vlade u prevazilaženju sistemske korupcije i o njenim uspjesima na ovom putu.

– On je naglasio na važnosti pojačanja rada u tom pravcu. Sagovornici su se složili oko toga da će pobjeda Ukrajine u borbi protiv agresije Ruske Federacije veoma doprinijeti suzbijanju korupcije u mnogim zemljama Evrope, gdje postoji ruski uticaj – kazali su iz Vlade.

Gerasimenko je zahvalio na svim vidovima principijelne podrške koju Crna Gora pruža Ukrajini od početka ruske agresije na njegovu zemlju.

– Cijenimo rezultate koje je Crna Gora postigla kada je riječ o evropskim integracijama i posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Odanost evropskom putu na poseban način spaja Ukrajinu i Crnu Goru – kazao je Gerasimenko.

On je Miljanića upoznao sa sistemom antikorupcijskih institucija Ukrajine, koji uključuje Nacionalnu agenciju za prevenciju korupcije, Nacionalni antikorupcijsko biro, Specijalno antikorupcijsko tužilaštvo i Viši antikorupcijski sud. Prema njegovim riječima, Ukrajina uprkos ratnim okolnostima intenzivno radi na pripremama za budući pregovarački proces o pridruživanju EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o perspektivama uspostavljanja u budućnosti saradnje i razmjene iskustava u sferi borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Gerasimenko je zahvalio Miljaniću na “ličnom prijateljskom stavu prema Ukrajini, tokom njene trenutne borbe za slobodu, nezavisnost i demokratiju” i kazao da očekuje da ta podrška i ubuduće neće izostati.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
25.10.2022-15:38 15:38

55inča…