Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Miličković: Slučaj Dajković ukazuje na moralno posrnuće i politizaciju crkve

Slučaj Vladislava Dajkovića i odsustvo pravovremene reakcije crkvenih vlasti nepobitno ukazuje na moralno posrnuće i politizaciju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, saopštila je profesorica i građanska aktivistkinja, Maja Miličković

Slučaj Vladislava Dajkovića i odsustvo pravovremene reakcije crkvenih vlasti nepobitno ukazuje na moralno posrnuće i politizaciju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, saopštila je profesorica i građanska aktivistkinja, Maja Miličković.

“Njegovom preosvještenstvu episkopu budimljansko-nikšićkom i administratoru Mitropolije crnogorske-primorske gospodinu Joanikiju sam ukazala na konkretni slučaj i o tome izvolila dovoljno dokaza koji su sa aspekta bogoslovne vizije i vjerovanja svih pomijesnih pravoslavnih crkvenih zajednica nesporni i neoborivi. Prema vjerovanju svih pravoslavnih crkava, bračna veze počinje onog trenutka kada se brak sklopi u crkvi, a svaki tjelesni kontakt prije braka je zabranjen”, navodi ona.

Kako ističe, već danima je u komunikaciji sa svještenstvom oba reda kako bi se zauzeo pravičan i ispravan odnos prema licemjerstvu i različitim pretvaranjima u pojedinim eparhijama SPC.

“Namjeravam u tome da istrajem, jer mi se javio i značajan broj vjernih, posebno žena, koji traže pravedno razrješenje ove situacije jer ne žele nastavak zloupotrebe pravoslavlja u Crnoj Gori za izborne i političke ciljeve i građenje ličnih karijera”, ističe Miličković.

Dodaje, da je danas posjetila manastir Ostrog i pomolila se za dobro zdravlje i prosvjetljenje uma i misli episkopa Joanikija i mladog Vladislava Dajkovića, koji javno tvrdi da je vjernik SPC, i dodaje, da svojom otvorenom agitacijom za listu “Za Budućnost Nikšića” dovodi u pitanje osnovne pravoslavne i građanske vrijednosti.

“Uz molitvu Bogu, cjelivala sam i zapalila sam svijeće za njihovo spasenje. Posjetila sam i grob upokojenog mitropolita Danila Dajkovića i priložila mu svijeću za pokoj duše. Pomolila sam se da se Srpska pravoslavna crkva snađe i pronađe u novim okolnostima pluralizma i težnjama posebno moćnih i seksualno zrelih muškaraca da zastupaju tjelesno opštenje i pohotu. U manastiru sam primljena blagorazumno. Sa sveštenikom sam razgovarala o krizi vjere i crkve, a darivana sam ikonom Bogorodice, kojoj se i molim”, rekla je profesorica i građanska aktivistkinja.

Prema njenim riječima, episkop Joanikije ima autoritet i znanje da učini sve što može i sve što je obavezan kako bi se mladi Dajković spasio i vratio sa puta kojim je krenuo.

“A ukoliko to neće onda je obavezan da spasi učenje i ugled jedne od pravoslavnih crkava u Crnoj Gori. Ukoliko crkvene vlasti ubrzo ne reaguju namjeravam da svoje aktivnosti radikalizujem”, zaključila je Miličković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve