Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

MILATOVIĆEVO NEPOZNAVANJE ISTORIJE: Pomirenje počinje nakon priznavanja nepočinstava velikosrpske ideologije

Pomirenje treba da se zasniva prvenstveno na priznavanju nepočinstava, i odstupanju od enormne mržnje prema drugim narodima i vjerama, kao i mržnje prema sopstvenoj domovini. Dosta je bilo privilegovanih i navodno ugroženih velikosrpskih šovinista koje je ‘ušuškavala’ bivša vlast, a koji su sa njihovim padom 30. avgusta 2020. godine, u ''punom sjaju'', pokazali svoje pravo lice.  Ako je Milatović, kako sam za sebe kaže,  predsjednik svih građana, onda je vrijeme da to i na djelima dokaže!

Za aktuelno.me

Piše: Tijana Lopičić

Svjedočimo prvim koracima novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji je prije par sedmica položio zakletvu. Ipak, na osnovu svega što smo vidjeli u ovom kratkom  periodu, u pitanju su nesigurni koraci koji se odvijaju između krajnosti dvije dijametralno suprotne ideologije, izazivajući konfuziju u kojem će smjeru voditi Crnu Goru.

Naime, nedavno na velikosprski šovinstički iskaz bivše poslanice Demokratkog fronta Jelene Božović pokazao je akt navodne demokratije, sa težnjom da preispita i promjenu državne zastave i himne, kako bismo se “pomirili”.

Da, “pomirili”, iako niko do sada, od državnih funkcionera, nije jasno obrazložio na kojim to principima se bazira to “pomirenje”. Nažalost, sve ukazuje na pokornost “srpskom svetu”, slobodno mogu reći, najbolesnijoj genocidnoj ideologiji.

Tijana Lopičić

No, kako prvi među jednakima, kako se čini, nema ni elementarno poznavanje istorije, ne može ni zaštititi državne interese.  Olako upada u velikosrpske kandže čiji su projekti od XIX vijeka mijenjali samo ime, ali je temelj ostajao isti – stvaranje ‘’srpskog sveta’’, intenzivno vršeći kulturni genocid nad Crnogorcima.

Umjesto da odgovorno ukaže na apsurdnost ovakvog zahtjeva, i pomene da je za izmjene ovakvog tipa neophodno 49 mandata, Milatović je pokazao da ne poznaje crnogorsku heraldiku, ne zna ni da je u skladu sa hiljadugodišnjom crnogorskom istorijom, a da su djelovi crnogorske himne, mnogo prije Sekule Drljevića, pjevani u narodnim kolima.

Ako, pak zanemarimo i elementarno nepoznavanje istorije, onda je zastrašujuće da Milatović ne štiti ni Ustav Crne Gore. Da, baš taj Ustav Crne Gore nad kojim je nedavno položio zakletvu, a koji velikosrpski šovinista, predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš, krši počinivši krivično djelo.

Zamislite samo ludost da predsjednik grada Oksforda zatraži da na svim javnim ustanovama pored državne engleske zastave obavezno istaknu i tuđu – recimo francusku!?

No, nadasve fascinirana stepenom ove navodne demokratije ili adekvatnije ludarije, pitam se do koje granice će biti obesmišljena težnja da budemo multinacionalno i multikonfesionalno društvo, te da pomirenje, zapravo, bude odstup od velikosrpske šovinističke ideologije.  Stoga Milatović treba da se posveti ovim problemima:

  • Uklanjanju metalne skalamerije sa Rumije, koja je narušila međuvjerski sklad kada ju je nezakonito postavila Crkva Srbije;
  • Zabrani osveštavanja pokretne i nepokretne državne imovine od strane netradicionalne Crkve Srbije, u de jure sekularnoj državi;
  • Zaustavljanju težnje srpskog šovinizna kojim se ugrožavaju prava i slobode, kao i vrši diskiminacija Crnogoraca i manjinskih naroda, posebno jer su nedavno sljedbenici te ideologije pozivali na etničko čišćenje Bošnjaka;
  • Strogo sankcionisati svaki vid negiranja genocida;
  • Vratiti crnogorske svetinje u vlasništištvu države, na osnovu Opšteg imovinskog zakonika knjaževine Crne Gore iz 1888. godine, te pravosnažne presude međunarodnog suda u Strazburu, kao i dva mišljenja Venecijanske komisije o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti iz 2019. godine i izmjenama;
  • Po hitnom postupku zatražiti da Ustavni sud pokrene utvrđivanje ustavnosti Temeljnog ugovora;
  • Pristupiti odgovorno Rezoliciji koju je početkom 2022. godine donio Evropski parlament, po kojoj je prepoznato esktremisitičko djelovanje Crkve Srbije, čime bi zaštili građane Crne Gore od takvog djelovanja;
  • Zaštititi prava LGBTQ populacije, koje su često mete sljedbenika velikosprske šovinističke ideologije;
  • Angažovati psihologe/psihoterapeute kod nasiliničkog ponašanja djece, koja mržnju i netprteljivost prema drugim narodima ispoljavaju kao sljedbenici velikosrpske šovinističke ideologije, kako bi, pored državljana Crne Gore i gosti bili bezbjedni. Podsjetimo se samo nedavnog stravičnog napada na mlade atletičare iz BIH. Napraviti naučnu studiju koliko zapravo ova ideologija pravi devijacije u razvoju djeteta. Itd.

Na kraju, pomirenje treba da se zasniva prvenstveno na priznavanju nepočinstava, i odstupanju od enormne mržnje prema drugim narodima i vjerama, kao i mržnje prema sopstvenoj domovini. Samo na taj način ćemo vratiti ravnopravan položaj svih građana Crne Gore. Dosta je bilo privilegovanih i navodno ugroženih velikosrpskih šovinista koje je ‘ušuškavala’ bivša vlast, a koji su sa njihovim padom 30. avgusta 2020. godine, u ”punom sjaju”, pokazali svoje pravo lice.  Ako je Milatović, kako sam za sebe kaže,  predsjednik svih građana, onda je vrijeme da to i na djelima dokaže!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

33 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
08.06.2023-07:43 07:43

TAKO JE TIJANA !
to su preduslovi za pomirenje !
a sve je u skladu sa Ustavom CG !
/slabi su izgledi da se distancira kao Predsjednik od Crkve ,naprotiv on
ide u Pivu na pomen sa popom SPC…a ta ista crkva toliko zla nanijela i CG i regionu …/

Milatovic
08.06.2023-08:14 08:14

je juče prekrsio Ustav jer je sa tuđom Crkvom Srbije prisustvovao objelježavanju stradslih u Velici i time uveo jednu vjersku zajednicu u instituciju Predsjednika CG i time je prekrsio Ustav CG. Crna Gora je sekulatlrna država i nemože se vojska nalaziti pod tuđom zastavom Srbije…ovo je za pokretanje procedure za smjenu Milatovica tako sto cec se tražiti da se Ustavni sud izjasni dali je predsjednik CG prekrsio Ustav i da ga Skupstina razrijesi, jer ovo je skandalozno. Izigrava Vučica koji je u Srbiji uveo Crkvu Srbije u sve institucije sistema , tako pokusava i Milatovic na mala vrata ..ovo je… Pročitaj više »

Tara
08.06.2023-17:56 17:56
Reply to  Milatovic

Znaci…da on ne moze dugo da bude Pres'ednik drzave CG..po skrac'enom postupku..on gubi titulu Pres'ednika drzave CG!

Merlin
08.06.2023-08:24 08:24

Jeste li oprostili nepočinstva i genocide Nemaca, Italijana, Turaka, Šiptara i ostalih koji su porobljavali Crnu Goru ?

BobZeković
08.06.2023-09:20 09:20
Reply to  Merlin

Ne nijesmo opostili i nikad nećemo oprostiti ničije zločine na Croogorskim narodim. generacijama stranih država koje su učestvovale u tim zločinima. Ali nove generacije tih stranih država shvatile su kakav su užas uradili njihihovi predci, pa danas njeguju najlepše prijateljske odnose prema malenom Crnogorskom naradu. Neviđeno užasne zločine Crnogorcima i Crnogorkama napravili su, iz čiste pokvarenosti i sa jasnom namjerom, građani susjedne Srbije, 1918 godine, Ali za razliku od drugih okupatora, Srbi i danas, poslije više od 100 godina nastavljaju sa strašnim zločinima prema Crnogorkama i Crnogorcima, težeći da ih u potpunosti uniše, zajedno sa njihovom državom Crnom Gorom! E… Pročitaj više »

TV_EU
08.06.2023-09:24 09:24
Reply to  Merlin

Ponosni Šetaču opanaka , svi su pokušavali da porobe Crnu Goru , ali nisu uspjeli i odustali su u toj namjeri . Ostala je jedino Smrdija da to i dalje pokušava , ali ni ona neće uspjeti !

Merlin
08.06.2023-11:10 11:10
Reply to  TV_EU

Gde ti je sada vojska velika junačino i zašto ne uđeš u “svoje okupirane” crkve i manastire mišu jedan ? Tu su ti isped nosa .. Shvataš li da ste šaka jada koja je hipnotisana Srbijom i Vučićem ?

Tara
08.06.2023-17:58 17:58
Reply to  Merlin

Kod nas strance..ne kaze se”Gdeste…no Djeste…gubi se vise srbijansko -cetnicko kopile..

Botkić
08.06.2023-09:29 09:29
Reply to  Merlin

Đe si, BRE, SrBčiću – dvorska ludo Aktuelnog. hahahah

dragan
08.06.2023-09:05 09:05

Svaka cast Gospodjo! Naklon!

RIR
08.06.2023-09:13 09:13

…ti uopste neznas sto je po definiciji genocid i od kad je uveden termin…pitaj xxy jer je on pokrao CT arhiv -on sve zna /ali i da prepravlja činjenice/
Srbija je napravila KLASICNI GENOCID 1918.
/termin “genocid” uveden je nakon II svj.rata/

Merlin
08.06.2023-11:10 11:10
Reply to  RIR

Jeste, učilo se o tom “genocidu” u Titovoj SFRJ i to na crnogorskom jeziku. :)

Anon
08.06.2023-09:16 09:16

Svi ostali narodi su ili pokušavali da nas porobe pa su bili tretirani kao neprijatelji ili su bili iskreni komšije. Samo su braća Srbi šiljili nož i ćekali da okrenemo leđa.

Merlin
08.06.2023-11:13 11:13
Reply to  Anon

Samo kod “neprijatelja” idete u Srbiju da se besplatno školujete, zapošljavate i lečite. Čudo jedno da ne idete u Sarajevo, Zagreb, Berlin,itd. :) Videćeš nakon popisa šta narod misli o tome.

merend
08.06.2023-14:43 14:43
Reply to  Merlin

Molim te kad te molim objasni kakve to veze ima sa popovima lopovima apostolima i zlikovcima Crkve Srbije koji unistavaju CG …. oli Meriline?

Tara
08.06.2023-18:00 18:00
Reply to  Merlin

Skolujes..se samo ako kazes da si serbe..inace nemas sanse….

Focho
08.06.2023-10:04 10:04

Bravo đevojko!

RIP
08.06.2023-10:28 10:28

uzmi pa nesto pročitaj..sada ne treba da bude rata da bi neko osvojio neku teritotiju ili državu dovoljno je samo da krade i otima istotiju i kulturu tog naroda i falsifikatima prikazivati da je to istina …prosto rečeno e to je vrsenje kulturnog genocida nad nekim narodo i to sa čistom namjerom da taj narod nestane. Ssda sam ti bukvalno pojasnio što je kulturni genocid..jer ti ni ovo nečeš razumjeti.. Odličsn tekst za svaku pohvalu.

Merlin
08.06.2023-11:14 11:14

Cela rodbina ti živi u toj “zloj” Srbiji, a ne u Zagrebu i Sarajevu…Vi živite u zoni sumraka i paralelnoj realnosti, što ćeš videti nakon izbora i popisa.

Lovćen
08.06.2023-15:55 15:55
Reply to  Merlin

Ugroženi Srbi držiš se jedne iste price i drviš je po čitav dan BUDALO!

artur
08.06.2023-12:39 12:39

A.aaaa ……. daj Merline više……..nema smisla.Iz..bi nešto,poštedi nas glupih komentara.Unaprijed zahvalan .Tvoj kralj.

Damjanović
08.06.2023-14:52 14:52

Veljesrbe i četnici zamišljaju pomirenje da se mi Crnogorci odrekne o naseg viševekovnog barjaka, NASE himne, NASE Crnogorske junačke istorije i kulture, NASE CPC, to mogu samo sanjati!

Merlin
08.06.2023-16:55 16:55
Reply to  Damjanović

Boli nekoga patka da li ćeš ti da se miriš ili nećeš. Briga koga jer si totalno nebitan..Uh uh, junak veliki koji nema svoju vojsku i koji ne sme da uđe u “svoje okupirane” crkve i manastire ! :) Gde ti je ta cpc, gde su ti vernici, GDE kada ne postojite ! :)

Damjanović
08.06.2023-17:20 17:20
Reply to  Merlin

Merline, CPC je svi Crnogorski hramovi koje je okupirala Svetosavska crkva iz Srbije, a vijernike CPC i podrzavaoce možeš vidjeti u Kotoru, Ct, NK , DG je Pg, Njegušima, u mnogim crkvama Katunske nahije dje srpski popovi ne mogu prići!

Mićko
08.06.2023-14:53 14:53

Merline, zasto braniš Srbe kad je majka tebe zanijela sa mušterijom Turčinom

Merlin
08.06.2023-16:50 16:50
Reply to  Mićko

Tvoja tata je trandža, na njega si povukao … :)

Uros
08.06.2023-16:09 16:09

“Autor” ovoga teksta u svom tekstu propagira pomirenje, a svaka joj se recenica zasniva na mrznji prema drugome koji ne misle kao ona. Samim podrugivanjem prema jedinoj kanonski priznatoj crkvi na ovim prostorima SPC koju ona naziva “Crkva Srbije” dovodi do toga da ogromni broj pripadnika SPC u Crnoj Gori za nju nista ne valja, jer nijesu kao ona, a ocigledno je da oni i ne zele biti kao ona. Sto se tice crkve na Rumiji i “povratka” imovine NVO CPC vjeruj mi, zelja ce ti biti. Ali svi imaju pravo da mastaju.

Botkić
08.06.2023-21:01 21:01
Reply to  Uros

Uroše, pa nećemo dati da okupatorima iz 1918. dajemo naše crkve?! Nauči malo istoriju. Ta Crkva Srbije je formirana tek 1918. godine, a prije nje je postojala AUTOKEFALNA CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA, A CRKVENA IMOVINA JE BILA DRŽAVNA! U katalogu autokefalnih crkvi, za tvoju informaciju, ova crkva se baš zove CRKVA SRBIJE. Boli li neznanje?!
Namaštao si se jedino ti, jer ne znaš ništa.

Uros
08.06.2023-23:56 23:56
Reply to  Botkić

Dobro je Botkicu kada si ti nacitan. Toliko si “pametan” da pripadas “crkvi” koju niko ne priznaje. Upisi se i u Jehovine svjedoke, to ti je isto. Sto se tice imovine, ponovo ti kazem, zelja ce ti biti, ali nada poslednja umire.

Botkić
08.06.2023-21:06 21:06
Reply to  Uros

A misliš li ti, crni Uroše, da su vaša djela mržnja možda? I sve šti ti nije jasno, tu je Botkić da ti pojasni. Jado, ne znaš ni kako ti se crkva zvanično zove, a kamoli da znaš crkvene kanone i u kakvom su konfliktu. Pitaj te tvoje sektaše što ne saslužuju sa Vaseljanskom patrijaršijom?

Damjanović
08.06.2023-17:15 17:15

A okle si ti siguran u te tvoje konstatacije, priglupi Uroše, sto se crkva u ustavu iz 1905 zove CPC, sto se u Atinskoj sintagmi iz 1851 pod brojem 9 pravoslavnih autokefalnih crkava nalazi CPC, U katalogu Carigradske patrijasije iz 1855 broj 9 CpC, a to o vijernicima crkve Srbije imamo prilike vidjeti njihov intelekt i izgled, polovina bez zuba a polovina nikad ništa nije pročitala, polusvijet kojem i ti pripada Uroše, a kad ćeš ti doći na Lovcen, obećaste Ristu sotoni ali nemate hrabrosti!

Tara
08.06.2023-17:53 17:53

Tijana je nase Zlato..Veliko Bravo..za istinito pisanje…! Cetnici su uvijek bili i bice..najvece zlo..u drzavi CG..Pobijedilisu na Vuckove milione..i izdajnike drzave CG..Svastocinjama..je kratak vijek…Amen!

Filip
09.06.2023-01:02 01:02

I vi mozete samo sanjati da ce Srvi iz CG da igraju kako odgovara Vama. Da nasilu kazemo da smo Crnogorci a ne osjecamo se tako , da se odrekneno svoje Crkve zarad vase ideologije i misljenja. To samo mozes da sanjas. Ili cemo zivjeti zajedno u rszlicitistima i sa uvazavjem svoh naroda i njihovih stavova ili nas kao drzave biti nece i ne gine nam nwki bosanski scenario 90 ih.