Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović: Vlada da bude proevropska, nije bilo razgovora o nepoželjnima u evropskim okvirima

Evropa instistira da Crna Gora treba da iskoristi kako oni kažu – momentum. To je jedna od poruka formiranje stabilne Vlade

Nakon rezultata na predsjedničkim izborima došlo je do konsolidacije demokratskih procesa u Crnoj Gori i upravo u tom smislu i na tom fonu negdje se zaista očekuje da Vlada koja bude formirana nakon parlamentarnih izbora bude suštinski proevropska i da bude orjentisana na one brojne reformske zahvate koji su potrebni kako bismo uhvatili ovaj korak koji je sada i možda nikada više kada je u pitanju naše punopravno članstvo u EU, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na marginama Samita Evropske političke zajednice u Moldaviji.

“Mislim da je bilo vrlo važno i veliko zadovoljstvo učestvovati na drugom po redu Samitu Evopske političke zajednice koji se upravo odvija danas u Kišnjevu, u Moldaviji. Ovo je najbrojnije okupljanje evropskih lidera gdje se danas diskutovalo o brojnim izazovima sa kojima se suočava evropski kontinent. Čini mi se da po utiscima i reakcijama koje sam dobio u brojnim susretima sa evropskim liderima, da je Crna Gora danas negdje napravila jedan korak naprijed ka onom punopravnom članstvu u EU”, ističe Milatović.

Smatra da su poruke koje je prenio vrlo dobro prihvaćene.

“A to je da je upravo negdje i nakon predsjedničkih izbora došlo do konsolidacije demokratskih procesa u Crnoj Gori, da je zaista trenutno akcenat i fokus na unapređenju vladavine prava, i da su upravo to svi oni preduslovi koji su potrebni da se napravi taj ključni korak ka EU”, kazao je Milatović.

Novinare je zanimalo da li postoje određene partije u Crnoj Gori koje po njegovom mišljenju, odnosno po mišljenju evropskih partnera ne bi trebalo da budu u toj novoj Vladi.

“Mislim da je nakon rezultata na predsjedničkim izborima došlo do konsolidacije demokratskih procesa u Crnoj Gori i da upravo u tom smislu i na tom fonu negdje se zaista očekuje da Vlada koja bude formirana nakon parlamentarnih izbora bude suštinski proevropska i da bude orjentisana na one brojne reformske zahvate koji su potrebni kako bismo uhvatili ovaj korak koji je sada i možda nikada više kada je u pitanju naše punopravno članstvo u EU. Ja sam za to dobio veliku podršku građana u Crnoj Gori i negdje će to upravo biti moje insistiranje kada se bude kreirala nova crnogorska Vlada”, ističe Milatović.

Na konstataciju novinara da nema nepoželjnih u evropskim okvirima, Milatović odgovara da nije bilo razgovora na tu temu danas.

Milatović je učestvovao na panelu koji nosi naziv Povezivanje. Na pitanje da li je riječ o povezivanju u okviru Berlinskog procesa ili u okviru Otvorenog Balkana, Milatović ističe da je bilo riječi o dodatnom povezivanju koje se tiče energetike i saobraćaja, a pogotovo sa akcentom na energetsku sigurnost evropskog kontinenta.

“Ja sam tu predstavio i načine na koje bi Crna Gora mogla u narednom periodu mogla da doprinese u narednom periodu. Da li je to izgradnja RDZI terminala u Baru, da li je to dodatno dupliranje kapaciteta onog podvodnog kabla koji nas povezuje sa Italijom… Brojni su projekti u okviru kojeg možemo kao jedna mala zemlja dodatno osigurati energetsku bezbjednost jednog većeg dijela Evrope, odnosno jugoistočne Evrope i upravo su i te stvari koje sam danas predstavio brojnim evropskim liderima jako dobro prihvaćene tako da sam zaista optimista i u odnosu na poruke koje sam dobio i od gospođe fon der Lajen i od brojnih drugih zvaničnika, uključujući predsjednika Makrona, da je Evropa dodatno osigurala veća sredstva za ulaganje u infrastrukturu na Balkanu, što je zaista ohrabrujuća vijest”, kazao je Milatović.

Evropa instistira da Crna Gora treba da iskoristi kako oni kažu – momentum. To je jedna od poruka formiranje stabilne Vlade.

Na pitanje koji su to prvi koraci nakon formiranja te nove, stabilne proevropske Vlade koje Crna Gora treba da uradi kako bi konačno odblokirala pregovarački proces, Milatović ističe da je to sve ono što je zahtjev kada je u pitanju vladavina prava i upravo na tom fonu je, kaže, i započeo unutrašnji dijalog prije nego što je došao u Moldaviju “kako bi osigurao tu unutrašnju koheziju koja je potrebna kako bismo vrlo brzo nominovali sve one pozicije koje su trenutno upražnjene u našem pravosuđu”.

“Čim to uradimo, dobio sam snažno uvjeravanje od naših evropskih partnera da će to biti pozitivno ispraćeno od strane EU i da ćemo značajnije napredovati u našim evropskim integracijama. Tako da, još jednom apel, očekivanje da i na tom fonu radi nova parlamentarna većina, cjelokupna Skupština Crne Gore i naravno nova crnogorska Vlada”, zaključio je Milatović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
02.06.2023-08:26 08:26

…naravno da nije bilo rijeci o nepozeljnim u buducoj Vladi ,jednom su rekli eksplicitno ko nije njihov partner ,nece valjda stalno da ponavljaju…nece zvanicno da se mijesaju ali traže zato Vladu koja treba da je posvijecena EU putu i NATO pravi saveznici…Jakove “pita se ne pravi od govana”…