Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Milatović: Postupanje po zakonima koje Đukanović nije proglasio u roku bi bilo pravno neutemeljeno

Iz kabineta Milatovića navode da je Odredbom člana 94 Ustava Crne Gore utvrđena obaveza proglašavanja zakona od strane Predsjednika države i definisani su rokovi za izvršavanje te obaveze

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović obavijestio je Skupštinu Crne Gore o razlozima koji onemogućavaju njegovo postupanje po zakonima koje njegov prethodnik nije proglasio u roku predviđenom Ustavom. Milatović je rekao da bi postupanje na način koji Skupština zahtijeva bilo pravno neutemeljeno i dodatno opterećujuće po legitimitet zakonodavnog procesa koji je pratio donošenje predmetnih zakona.

Iz kabineta Milatovića navode da je Odredbom člana 94 Ustava Crne Gore utvrđena obaveza proglašavanja zakona od strane Predsjednika države i definisani su rokovi za izvršavanje te obaveze.

“Tako je propisano da je Predsjednik Crne Gore dužan da proglasi zakon u roku od sedam dana od dana usvajanja, odnosno u roku od tri dana ako je zakon usvojen po hitnom postupku ili da zakon vrati Skupštini na ponovno odlučivanje. Stavom 2 istog člana, utvrđena je dužnost Predsjednika da proglasi ponovo izglasani zakon”, ističe se u saopštenju

Uvidom u dokumentaciju nakon preuzimanja dužnosti Predsjednika Crne Gore, konstatovano je da bivši predsjednik Milo Đukanović nije u propisanim rokovima proglasio dostavljene zakone niti je iste vratio Skupštini na ponovno odlučivanje, a u slučaju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi – nije proglasio ponovo izglasani zakon.

Pored navedenog, dodaje se, Đukanović nije službenim putem obavijestio Skupštinu Crne Gore o razlozima za nepostupanje po dostavljenim zakonskim tekstovima.

“Imajući u vidu da je nečinjenjem bivšeg Predsjednika došlo do proteka rokova predviđenih Ustavom Crne Gore, ali i činjenicu da Ustavom nijesu određene nadležnosti koje Skupština može vršiti, nakon raspuštanja, Milatović konstatuje da bi postupanje na način koji Skupština zahtijeva, bilo pravno neutemeljeno i dodatno opterećujuće po legitimitet zakonodavnog procesa koji je pratio donošenje predmetnih zakona”, ističe se u saopštenju.

Svjestan izuzetne važnosti i naglašene socijalne komponente nekih predmetnih zakona, kao što su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Milatović smatra da je nužno da njihovo donošenje i proglašavanje, u cjelosti i nedvosmisleno, bude usklađeno sa Ustavom, bez davanja razloga koji bi kasnije mogli dovesti u pitanje njihovu održivost u pravnom sistemu Crne Gore.

“Dodatno, Predsjednik će uložiti svoj autoritet kako bi novi saziv Skupštine Crne Gore, koji će biti konstituisan nakon predstojećih parlamentarnih izbora, što prije bio u prilici da odlučuje o predmetnim zakonima, nakon čega bi se stekli uslovi da postupi u skladu sa dužnostima koje ima u postupku proglašavanja zakona. Za Predsjednika Crne Gore zaštita ustavnog poretka predstavlja neprikosnoveni princip u obavljanju funkcije, naročito jer smo u proteklom periodu, u više navrata, svjedočili pokušajima njegovog ugrožavanja”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
09.06.2023-11:47 11:47

E muci smradu,nijesi onome Milu ni do koljena po postenju i politickom znanju.Milatovicu kad BUKVU(drvo)snesu sa planine na more ona je isto BUKVA,ada ti si zalud “obisao svijet”kako volis da se falis,aj mrs u kucaru,odrasti teriyeru.