Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Milatović: Nakon dobijanja IBAR-a neophodna je dodatna angažovanost donosilaca odluka

Kako je istakao, nakon dobijanja IBAR-a neophodna je dodatna angažovanost donosilaca odluka, imajući u vidu da nas u narednom periodu očekuju veliki izazovi, kako bi u najskorijem roku ispunili sve obaveze iz pregovaračkog procesa

Dobijanje IBAR-a zajednički je rezultat zalaganja cijelog društva, saopštio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović, koji je prisustvovao radnom ručku sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU), povodom završetka belgijskog predsjedavanja EU.

Tom prilikom, on je belgijskom predsjedavajućem Savjeta EU i našim partnerima iz EU zahvalio na kontinuiranim naporima i posvećenosti koji su značajno doprinijeli održavanju predstojeće Međuvladine konferencije.

“Naglasio je da je dobijanje IBAR-a zajednički rezultat zalaganja cijelog društva, te da će našoj zemlji otvoriti završnu fazu pregovora za punopravno članstvo u EU, što će potvrditi da politika proširenja ostaje u fokusu evropske politike”, navodi se u saopštenju Kancelarije za odnose s javnošću Predsjednika.

Kako je istakao, nakon dobijanja IBAR-a neophodna je dodatna angažovanost donosilaca odluka, imajući u vidu da nas u narednom periodu očekuju veliki izazovi, kako bi u najskorijem roku ispunili sve obaveze iz pregovaračkog procesa.

U tom smislu, kako je naveo, Crna Gora bi ulaskom u EU 2028. godine, kao pozitivan primjer zamljama kandidatima bila podstrek i dokaz da je proces proširenja EU i dalje živ.

“Istakao je da suština samog procesa i sprovođenja reformi u konačnom treba da rezultira poboljšanjem kvaliteta života naših građana, a ne samo formalnim ispunjavanjem zadataka”, dodaje se u saopštenju.

Na kraju, Milatović je poručio da očekuje da će i nakon evropskih izbora, EU posvećeno raditi na integraciji zemalja kandidata, kako bi ostala efikasan globalni akter za promociju svojih vrijednosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve