Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Konjević Milatoviću: Od čega premijer gleda Đokovića u Tokiju, dok mu vi dijelite 2,5 litra ulja građanima

Vi ste 2016. dolazili kod nas ministara u Vladi da vam obezbijedimo stipendiju za Oksford. Mi smo to uradili. Za koje danas smatrate da su lopovi, je li tako? Nemojte ministre to tako da radite. Nemojte da pokušavate da budete toliko niski prema nekim ljudima koji su vam pomagali. Drago mi je što ste moju platu sačuvali, ali šta je sa vašom? Ministre, to je jeftini populizam, poručio je Konjević

Legitimno je da kao ministar ekspert uđete u politiku. Svi su vam ugovori tajni, poručio je poslanik SDP-a, Raško Konjević.

Konjević je pitao ministra kako ocjenjuje rezultate Vlade na polju poboljšanja životnog standarda građana, kao i poboljšanja poslovnog ambijenta, što je, podsjeća, bilo jedno od ključnih obećanja premijera Zdravka Krivokapića prilikom izbora u decembru 2020. godine.

“Samo prije mjesec dana ste govorili o drugom aranžmanu. Dolazili ste ovdje i molili poslanike da vam dignu ruku za kredit od 900 miliona kod Mađara. Onda ste nakon mjesec dana odustali i sad pričate o novom aranžmanu i pri tome, svaki ugovor vam je tajan”, rekao je Konjević.

Podsjeća Milatovića gdje je bio 2016. godine, kada je poslanik SDP-a bio ministar finansija.

“Vi ste dolazili kod nas ministara u Vladi da vam obezbijedimo stipendiju za Oksford. Mi smo to uradili. Za koje danas smatrate da su lopovi, je li tako? Nemojte ministre to tako da radite. To što ste danas ministri, to je prolazna kategorija. Svi su bili ministri i svi više nijesu. To će se desiti i vama. Nemojte da pokušavate da budete toliko niski prema nekim ljudima koji su vam pomagali. Ne mislim na mene. Drago mi je što ste moju platu sačuvali, ali šta je sa vašom? Ministre, to je jeftini populizam”, rekao je Konjević.

Pitao je Milatovića i “šta je sa milion i dvjesta hiljada konsultantskih usluga koje šibate po svakom od ministarstva”.

“Kada bih htio da budem na nivou vašeg populizma pitao bih vas od čega premijer jutros gleda Đokovića u Tokiju, dok mu vi dijelite 2,5 litra ulja građanima Crne Gore. Nije to ozbiljan pristup. Neko vas pogrešno uči da kada dođete u Skupštinu mislite da ćete sa frazama populističkim dobiti odgovarajući politički poen”, ističe Konjević.

Ponavlja da je ministar trebalo da odgovori na pitanja – “šta je sa cijenama goriva, zašto su cijene goriva 25 odsto veće, zašto je 10.000 ljudi od kada ste vi ministar više na Zavodu za zapošljavanje, a ne da obralažete kamatne stope da li je 2016. godine bila 3,5 a danas 2,89.”

“Znate da kamatne stope zavise od niza okolnosti i da se teško poredi nešto što je bilo 2016. i 2020. Pošto ste vi skloni da optužite svakoga za neki lopovluk, a onda počnete da se pravdate i ponavljate kao papgaj izvještaj međunarodnih organizacija. Imaćete prilike o nekim stvarima da posebno dokazujete. Trebali ste da objasnite šta je sa goivom, sa 2,5 litra ulja socijalne pomoći, jer to su očigledno dometi ekonomskog razvoja pod upravljanjem Milatovića. Pri tome vam investitori odlaze, to vas ne zabrinjava”, kazao je Konjević.

Ističe da se život građana ozbiljno ugrožava iz dana u dan kroz povećanje osnovnih životnih namirnica.

Milatović je prethodno rekao da je Vlada kreirala više rješenja da održi životni standard građana, a poskupljenja su dio globalnih tržišnih kretanja, utičući na visoku uvoznu zavisnost Crne Gore.

“Privremeno smo limitirali cijenu hljeba na 0,50 eura i donijeli odluku o raspodjeli 70.000 litara ulja najugroženijem dijelu stanovništva”, naveo je Milatović.

Najavio je i da će Vlada u narednom periodu kreirati socijalne programe za najugroženije, te nastaviti da pruža podršku građanima.

Milatović je rekao i kako je sačuvan isti nivo plata i penzija, nakon pada od 15 procenata. Naveo je da projekcije da će tokom ove sezone biti ostvareno 65 odsto prihoda od turizma u odnosu na 2019. godinu, ako se povoljna epidemiološka situacija održi, biće, sve je izvjesnije, premašene.

“Evo na Vašem primjeru: na platu od 1.526 neto umjesto da smo je smanjili za 15 procenata, sačuvali smo Vaš životni standard na mjesečnom nivou od 230 eura, što je godišnje ušteda 2760 eura ili skoro dvije Vaše plate. Istovremeno smo podigli minimalnu zaradu. Vratili smo dječiji dodatak, obezbijedili besplatne udžbenike. Imamo vidljiv oporavak turističke aktivnosti. Prošle godine smo zaradili 140 miliona, u odnosu na milijardu iz 20219. Eonomska aktivnost će biti na nivou rasta od 9 procenata. Refinansiramo skupe kredite prethodne vlasti, poslaniče Konjeviću, u kojoj ste Vi učestvovali, između ostalog”, kazao je, između ostalog, Milatović.

U Skupštini Crne Gore nastavljena je sjednica premijerskog, odnosno ministarskog sata, a na pitanja poslanika odgovaraće ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, kao i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Janović pitaće Radulovića koliko je karijernih diplomata, od ukupnog broja lica koje je Vlada od početka mandata do danas, predložila za ambasadore i konzule, a koliko ih je on u istom periodu postavio za stalne otpravnike poslova.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je ministra Radulovića pitao da li smatra da je miješanjem u unutrašnje odnose Crne Gore od strane prijatelja bivše vlasti izvršen klasični pokušaj grube medijske manipulacije koja se ogleda u nametanju stava da građanima srpske nacionalnosti matična država nije Crna Gora.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić pitao je da li Vlada smatra da ideja srpskog sveta, koju razrađuje ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin, predstavlja prijetnju regionalnom miru i stabilnosti.

Poslanik Dragan Ivanović (Socijalistička narodna partija) pitaće ministra Milatovića što Vlada i on čine da zaštite životni standard građana Crne Gore.

Poslanica Daliborka Pejović (Demokratska partija socijalista) pitaće zašto kasni finalizacija projekta žičare Kotor – Lovćen.

Poslanicu Aleksandru Vuković (DPS) interesuje kada će usvojiti podzakonske akte za Zakon o inovacionoj djelatnosti i Zako o podsticajnim mjerama za istraživanje i inovacije, te zašto još ne funkcioniše Fond za inovacije.

Poslanica Marta Ščepanović (DPS) pitaće Milatovića kolim aktivnostima je nova uprava Investicono-razvojnog fonda dala podršku ekonomskom razvoju, koliko je sredstava plasirano i u koliko privrednih društava i preduzetnika, te koliko se sredstava odnosi na sjever.

Poslanika Nikolu Rakočevića (DPS) interesuje broj i struktura gostiju po zemljama dolaska 16. jula, pojedinačno po opštinama i vrstama smještaja, te da se podaci uporede sa 2019. godinom.

Interesuje ga i promet putnika (turista) na Aerodromima Crne Gore od početka godina, po mjesecima i po državama dolazećih putnika, kao i uporedne podatke iz 2019. godine. Pitaće Milatovića i sa koliko država Crna Gora ima avio povezanosti ove u poredđenju sa 2019. godinom, kao i koliko je broj realizovanih letova ove i 2019, te koliko je putnika prevezeno (takođe uporedni podaci).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milatović i Radulović odgovaraju poslanicima u Skupštini – CG Vijesti
26.07.2021-09:01 09:01

[…] Aktuelno […]

Mirko
26.07.2021-12:28 12:28

A nemoj Raško tako bez podmazivanja, vidiš da ga boli. Haahhaha

Vocak
26.07.2021-12:36 12:36

Konjevicu vjerujte da vas smatramo postenim bez imalo nazionalizma kao i Komnanic(NACISTO)i vrlo skolovanim osobama i bez uvreda ! Ne kao ovaj Podmukli Milatovic !! Stara je Crnogorska -NAJEDI KUCE PA TE UJEDE!!