Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Milatović: Crna Gora je moja partija; Nisam siguran da je rezolucija o Jasenovcu sada presudno važna

Na pitanje kako komentariše mogućnost da se rezolucija o Jasnovcu nađe uskoro na dnevnom redu Skupštine Crne Gore, Milatović je kazao da prvo treba sačekati da vidimo da li će se to dogoditi

Predsjednik države Jakov Milatović kaže da je nakon današnjeg pozitivnog IBAR-a optimista i da vjeruje da Crna Gora može postati punopravna članica EU 2028. godine.

“Zadovoljni smo što će danas Crna Gora da dobije pozitivan IBAR i što će na neki način to označiti ulazak u jednu novu, nadamo se, završnu fazu evropskih integracija. Sjećate se da sam prošle godine rekao da Crna Gora može da postane punopravna članica 2028. godine. To je ambiciozan plan, ali ja i dalje mislim da je zaista realan”, kazao je Milatović, novinarima nakon skupa o reformi penzionog sistema.

On je poručio i da je sada klima u Briselu drugačija kad je u pitanju proces proširenja i da je i sama Evropa shvatila dodatno da je proces proširenja takođe nešto što dodatno znači stabilnost i u ovom dijelu Evrope.

“Tako da zaista mislim da je proces naših evropskih integracija proces kojem se u narednom periodu moramo još ozbiljnije posvetiti i u okviru kojeg moramo još ozbiljnije da nastupimo. I sve ono što kažem, svaki moj apel je i u tom smislu”, kazao je predsjednik države.

On je pozvao sve donosioce odluka, da kako kaže, istinski pristupe procesu integracija.

“Da se fokusiramo na istinske reforme prije svega u domenu vladavine prava, u dijelu ekonomskih reformi, mislim da smo i danas otvorili jednu vrlo važnu temu u tom smislu”, poručio je Milatović.

O formiranju partije

Milatović nije odgovorio na pitanje da li i kada osniva političku partiju. Kazao je da je u ovom trenutku Crna Gora njegova partija.

“Ukoliko, naravno, demokratski procesi to budu zahtijevali od mene, ja od te odgovornosti bježati neću, kao što u prethodnom periodu nikada nijesam bježao od odgovornosti kada su bili u pitanju neki ključni trenuci u demokratskom razvoju Crne Gore”, kazao je Milatović.

On ističe i da nije razmišljao o tome da li će učestvovati na izborima u Podgorici.

O pitanju izmjena Zakona o državljanstvu važno je, kaže Milatović, otvoriti dijalog.

„Mislim da je to neophodno i mislim da je upravo jedan inkluzivan, transparentan razgovor o važnim državnim temama način na koji se dolazi do nekih zaključaka kada su u pitanju te teme. Mislim da je veoma važno da zaključci kada je u pitanju tema državljanstva budu urađeni onako da u potpunosti budu u skladu sa prije svega državnim interesima Crne Gore“, poručio je predsjednik i dodao da u ovom trenutku ne zna kako bi te izmjene zakona izgledale.

„Jer kao što vi vidite u dijelu penzionih reformi mi ni u tom dijelu nemamo papir, nemamo nešto u odnosu na što bismo trebali da se izjasnimo. Tako da ja zaista još jednom pozivam Vladu i sve donosioce odluka u zemlji da kada pokreću važne društvene teme zaista dodatno budu transparentniji kako bismo svi mogli u zemlji da onako imamo nešto u odnosu na šta možemo i da se izjasnimo“, zaključio je Milatović.

Nisam siguran da je rezolucija o Jasenovcu sada presudno važna za Crnu Goru

Na pitanje kako komentariše mogućnost da se rezolucija o Jasnovcu nađe uskoro na dnevnom redu Skupštine Crne Gore, Milatović je kazao da prvo treba sačekati da vidimo da li će se to dogoditi.

„Ja mislim da kada se nađe, ukoliko se nađe, možemo dodatno diskutovati o tome. Ja nisam siguran da su to teme koje su u ovom trenutku presudno važne za Crnu Goru i čini mi se da su ovakve teme poput ove koju smo danas otvorili suštinski značajnije, važnije i mislim da kompletnu društvenu energiju upravo moram usmjeriti na ozbiljno su ovakve teme“, zaključio je Milatović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve