Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Milatović čestitao Bajdenu praznik SAD: Zajednička posvećenost bezbjednosti od presudnog značaja za budućnost naših država

Predsjednik Crne Gore podvukao da Crna Gora nastavlja da bude posvećena i kredibilna članica Alijanse

Predsjednik države, Jakov Milatović uputio je u ime građana Crne Gore i u svoje ime čestitku povodom 4. jula – Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država predsjedniku Džozefu Bajdenu.

„Nakon godinu dana od preuzimanja dužnosti Predsjednika Crne Gore, sa zadovoljstvom mogu konstatovati da su politički dijalog i bilateralni odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država dodatno intenzivirani. Posebno me raduje što se prijateljstvo između naše dvije države reflektuje produbljivanjem saradnje kroz savezničko djelovanje u okviru NATO”, istakao je Milatović.

Kako dodaje, u okolnostima sve većih i kompleksnijih izazova na međunarodnoj sceni zajednička posvećenost bezbjednosti od presudnog je značaja za budućnost naših država.

“Stoga koristim priliku da ponovim da Crna Gora nastavlja da bude posvećena i kredibilna članica Alijanse. U trenutku kada Sjedinjene Američke Države proslavljaju vrijednosti na kojima počiva Deklaracija nezavisnosti, važno je prisjetiti se da dijelimo zajedničke principe. U tom kontekstu želim da Vas informišem da je Crna Gora u procesu demokratskih reformi, korak bliže Evropskoj uniji, te da posebno cijenimo podršku američke administracije unapređenju naših institucionalnih kapaciteta”, navodi se u saopštenju.

Takođe, uvjeren je da u predstojećem periodu, zajedničkim naporima mogu da dinamiziraju saradnju u oblastima bezbjednosti i vladavine prava, dok bi nastavak redovnog političkog dijaloga na najvišem nivou dao dodatan podsticaj snaženju međudržavnih veza.

“S tim u vezi, posebno me raduje ponovno pokretanje ekonomskog dijaloga, što će doprinijeti još snažnijim ekonomskim vezama naše dvije prijateljske zemlje. Nadalje, u cilju snaženja sveukupnih odnosa između naših država, vjerujem da postoji i obostrani interes za formalizovanjem Strateškog partnerstva, posebno imajući u vidu da je Crna Gora jedina NATO članica na Zapadnom Balkanu koja nema strateško partnersvo sa SAD-om”, poručio je Predsjednik.

I dodao da, u nadi da će u periodu pred njima biti u mogućnosti da razmijene mišljenje o svim temama od značaja za odnose Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

“Primite izraze mog najvišeg uvažavanja“, stoji u čestitki predsjednika Milatovića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve