Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Milanović: Zalagaćemo se za promociju i prava Hrvata u Crnoj Gori

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori Adrijana Vuksanovića, predsjednika Hrvatske građanske inicijative i Zvonimira Dekovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Kako je saopšteno iz HGI, ovo je treći sastanak Milanovića u posljednjih, skoro godinu dana, s vodećim ljudima HGI – ja i HNV – a, što svjedoči o intenzivnim i kvalitetnim relacijama državnog vrha Republike Hrvatske i institucijama Hrvata u Crnoj Gori.

“Vuksanović i Deković su informirali predsjednika o svim aktualnostima vezanim za život i rad hrvatske zajednice, kao i problemima s kojima se suočavaju. Predsjednik Milanović je istakao puno razumijevanje za položaj Hrvata u Crnoj Gori s aspekta političkog i društvenog trenutka u kojem se nalaze. Vuksanović je zahvalio Zoranu Milanoviću na otvorenoj potpori koju je iskazao pred prošle izbore u Crnoj Gori, kao i na tome što je ta potpora nastavljena sve ovo vrijeme, a što je izuzetno važno za one koji vode politiku Hrvata na crnogorskoj političkoj sceni”, piše u saopštenju.

Kako se navodi, delegacija Hrvata je aktualizovala i temu Doma kulture u Donjoj Lastvi:

“Kojeg je predsjednik posjetio prošle godine, kao i pritiscima s kojima se suočavaju od strane novih vlasti.

Predsjednik Republike Hrvatske rekao je izaslanstvu Hrvata iz Crne Gore da uvijek mogu računati na njegovu potporu i da su uvijek dobrodošli u njegov Ured kako bih podržao i konkretizirao pomoć koja im je potrebna. On je pokazao i izuzetno dobro poznavanje prilika u Crnoj Gori, s posebnik akcentom na položaj hrvatske manjine”, navodi se u saopštenju.

Milanović je izrazio razumijevanje za problematiku s kojom se suočavaju Hrvati u Crnoj Gori, piše u saopštenju.

“Iz Ureda predsjednika je saopšteno da Republika Hrvatska pridaje veliku važnost položaju Hrvata u toj zemlji te da će se nastaviti zalagati za promociju i zaštitu njihovih prava. Tokom sastanka bilo je riječi i o važnosti daljnjeg razvijanja prijateljskih odnosa dviju susjednih i savezničkih zemalja, a u čemu važnu ulogu ima i hrvatska manjina u Crnoj Gori.

Na sastanku je bio, uz predsjednika Milanovića i savjetnik Predsjednika za vanjsku politiku Neven Pelicarić”, navode u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve