Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Milačić predložio izmjene zakona za bolju zaštitu novinara

Napadi na novinare su napadi na demokratiju i slobodu govora, poručio je Milačić

Poslanik u Skupštini Crne Gore i presjednik Prave Crne Gore Marko Milačić predložio je izmjene i dopune Кrivičnog zakonika radi bolje pravne zaštite novinara, uvažavajući inicijativu 9 NVO koje se bave radom medija i zaštitom novinara.

“Izmjenama Кrivičnog zakonika se predlaže da se ubistvo novinara kažnjava kaznom dugotrajnog zatvora, koje su propisane za teško ubistvo. Ove kazne su opravdane kada se uzmu u obzir opasnosti sa kojima se novinari suočavaju prilikom obavljanja posla i nerasvijetljene slučajeve ubistva novinara, kao što je slučaj ubistva Duška Jovanovića”, naveo je Milačić.

Kazao je da je jedan od pokazatelja dostignutog nivoa demokratije u državi bezbjednost novinara.

“Napadi na novinare su napadi na demokratiju i slobodu govora. Novinari u Crnoj Gori su prilikom vršenja svojih profesionalnih zadataka ugroženi, što potvrđuju česti napadi na njih u poslednje vrijeme. Uzimajući obzir navedene činjenice opravdano je za napade na novinare i druge ugrožene grupe kao što su djeca i trudnice, propisati kazne koje se propisuju za nanošenje teških tjelesnih povreda”, saopštio je Milačić.

Kako je naveo, s obzirom da se Crna Gora prema Svjetskom indeksu slobode medija nalazi na 104 mjestu i najgore je rangirana od svih zemalja regiona, treba uvesti kazne za sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i napada na novinare u vršenju profesionalnih zadataka kako bi se stvorili uslovi za slobodno i objektivno izvještavanje javnosti.

“Dio izmjena se odnosi na kažnjavanje upotrebe sile ili prijetnje prema novinarima prilikom njihovog rada, jer su novinari često pod pritiskom da pišu ono što im neko naredi, a ne ono što je stvarno istina. Na ovaj način se žele zaštititi novinari od pritisaka. S obzirom na ovakvu situaciju postoji realna potreba da sve partije pokažu političku volju za jačanje medijskih sloboda upravo kroz unapređivanje uslova pod kojima će novinari nesmetano obavljati svoje profesionalne dužnosti”, naveo je Milačić.

On je istakao da se novinari često izlažu opasnostima da bi nama prenijeli istinu i zato svi kao društvo treba da više štitimo prava novinara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve