Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Memorijalni centar Srebrenica uputio oštru poruku Abazoviću, Leposaviću i Krivokapiću

Prije svega predlažu i pozivaju članove Vlade Crne Gore da posjete Memorijalni centar u Potočarima, da odaju počast ukopanim žrtvama u kompleksu Memorijalnog centra, gdje imaju direktni uvid u lične predmete i lične priče preživjelih svjedoka genocida

Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine pozvao je premijera  Crne Gore Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića da dođu u Srebrenicu i upoznaju se sa činjenicama o genocidu.

“Crna Gora je u posljednjih 25 godina učinila izuzetan napredak na putu suočavanja sa prošlošću, tranzicijske pravde te borbe protiv negiranja utvrđenih zločina genocida i zločina protiv čovječnosti. Posljednje izjave premijera Krivokapića, potpredsjednika vlade Abazovića i ministra Leposavića, kojima se genocid negira, relativizira ili se relativiziraju druge izjave o dovođenju u pitanje sudskih utvrđenih činjenica, predstavljaju udar na vladavinu prava i proces pomirenja u regiji”, naveli su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Prije svega predlažu i pozivaju članove Vlade Crne Gore da posjete Memorijalni centar u Potočarima, da odaju počast ukopanim žrtvama u kompleksu Memorijalnog centra, gdje imaju direktni uvid u lične predmete i lične priče preživjelih svjedoka genocida.

“Konačno, neka onda posjete identifikacijski centar ICMP-a, te se suoče sa kostima onih koji su pronađeni u primarnim, sekundarnim i tercijarnim masovnim grobnicama. Presude sudova su posljednja tačka do koje pojedinac treba posegnuti da bi shvatio da je u Srebrenici počinjen genocid, tek ako mu to samom već nije jasno iz svjedočenja i dokaza o razmjerama ubijanja iz jula 1995. godine. Memorijalni centar Srebrenica izražava spremnost da članovima Vlade Crne Gore stavi na uvid nedavno objavljene stenograme Narodne skupštine RS-a koji su predstavljeni kroz projekat ‘Transkripti genocida’ kako bi se spoznale razmjere dehumanizacije i planiranja genocida nad Bošnjacima od strane vojnog i političkog režima samoproglašene Republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini”, poručili su iz MC Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica pitali su aktere vladajuće većine, ukoliko neće vjerovati presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, kome će onda vjerovati?

“Ko je taj autoritet čiju biste riječ i odluku prihvatili? Sa takvim stavom nećete moći ući u Evropsku uniju, sa takvim stavom ćete izgubiti sve ono vrijedno što ste godinama gradili kao zemlja koja se sa zločinima, genocidom i devedestim suočili. Gospodina Abazovića napominjemo da poslije potvrde da je u Srebrenici počinjen genocid nije pristojno reći ‘okrenimo se budućnosti, idemo dalje’, kao da žrtve genocida žele o tome diskutovati u javnosti i kao da svaki put pokretač vijesti o genocidu nisu upravo negatori genocida. Baš suprotno, ne mora se povesti niti jedna više diskusija političara o genocidu u Srebrenici, jer pregovora i razgovora o činjenicama nema. Na jednoj strani je civilizacija, na drugoj politike zla”, zaključuju iz Memorijalnog centra.

Kako navode iz Memorijalnog centra za negatore genocida nema pravnog lijeka koji će ih uvjeriti u činjenice.

“Memorijalni centar Srebrenica zahvaljuje liderima međunarodne zajednice i zdravim dijelovima crnogorske javnosti na pravovremenoj reakciji i brizi za dostojanstvo žrtava te zaštitu činjenica o genocidu”.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Obrad P.
02.04.2021-15:32 15:32

Uz duboko poštovanje gospodi iz MEMORIJALNOG CENTRA SREBRENICA, moram reći da su pozive buputili na potpuno pogrešne adrese. Premijer, vicepremijer i ministar pravde ljudskih i manjinskih prava nikada ne bi trebali da posjete mjesto, koje je trajno obilježje posrnuća ljudskosti. Izgovorenim, imitirajući njihovog četničkog ideologa V. Šešelja, kao da su još jednom pucali u žrtve genocida samimi besramnmim činom negiranja. Ovako nešto može se djelimično sprat iskrenim izvinjenjem crnogorskog parlamenta bez ijednog uzdržanog glasa. Ne govorim ovo nimalo slučajno… Premalo se uCrnoj Gori uradilo da bi do pošljednjeg njenog stanovnika stigla spoznaja o strahoti pričinjenog nedjela. Svaka je žrtva ljudsko… Pročitaj više »