Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Mekalister: Očekujemo napredak u pravosudnoj reformi, cilj Kremlja da destabilizuje evropske zemlje

Mekalister je ocijenio da Crna Gora nastavlja da bude snažan saveznik sa 100 odsto usklađenosti politike sa EU

Evropski parlament (EP) od Crne Gore očekuje napredak u pravosudnoj reformi, poručio je poslanik EP-a i predsjednik Odbora za spoljne poslove Evropske unije (EU) Dejvid Mekalister, i pozvao sve političke partije na dijalog i saradnju.

Mekalister je na konferenciji za novinare rekao da su poslanici EP tokom boravka u Crnoj Gori imali sastanke sa predstavnicima Vlade, partija, nevladinih organizacija, kao i sa predsjednikom države Milom Đukanovićem.

Kako je naveo, EP pozdravlja kontinuiranu posvećenost Crne Gore i njenu orijentaciji prema EU, kao i odlučnost da postane članica Unije.

Mekalister je ocijenio da Crna Gora nastavlja da bude snažan saveznik sa 100 odsto usklađenosti politike sa EU.

“Nastavljamo da snažno podržavamo put Crne Gore prema EU. Prepoznali smo smo snažne rezultate Crne Gore kao predvodnice u pregovorima”, istakao je Mekalister.

On je naveo da EP pozdravlja snažnu evropsku agendu koju je Vlada usvojila i reforme koje je odlučna da sprovede.

“Od ključnog je značaja da Vlada i Skupština iskoriste priliku da napreduju u pregovorima. Pozivamo sve političke partije na dijalog i saradnju”, rekao je Mekalister.

On je naveo da u EP očekuju napredak u pravosudnoj reformi i imenovanja.

“Pozdravljamo imenovanja u Tužilačkom savjetu i očekujemo uskoro imenovanja u Sudskom”, poručio je Mekalister.

On je kazao da EP podržava Crnu Goru, ne samo riječima, već i kroz tehničku i finansijski pomoć.

“Naša podrška podstiče zelenu i digitalnu transformaciju. Crna Gora pokazuje da je posvećena EU budućnosti. Sva poglavlja su otvorena, i sada je vrijeme za zatvaranje”, poručio je Mekalister.

On je rekao da je EP posvetio posebnu pažnju stranom miješanju u članicama EU.

Mekalister je istakao da je formiran poseban komitet, navodeći da je strano miješanje izazov ne samo za Zapadni Balkan i nego i za članice.

On je kazao da se miješanje Rusije povećavalo u proteklim godinama i da je cilj Kremlja da destabilizuje evropske zemlje.

“Ono što treba da radimo je da ojačano otpornost, da ukažemo na lažne vijesti, na propagandu na političke snage koje šire laži. Prvo moramo da skinemo maske i da otkrijemo strano miješanje”, smatra Mekalister.

On je ocijenio da se mora pojačati i unaprijediti komunikacija sa medijima da se moraju informisati građani, da znaju kakve se laži šire.

Prema njegovim riječima, nezavisni mediji su podobni da izgrade mostove sa građanima.

“Zapadni Balkan je bio meta zlonamjernog uticaja, ne samo Rusije, već i drugih koji to rade suptilnije. Mi smo spremni i nećemo dozvoliti propagandi iz Kremlja da utiče na naša demokratska društva” poručio je Mekalister.

Mekalister je, komentarišući rad glavnog specijalnog tužioca, kazao da organizovani kriminal i korupcija predstavljaju najveći izazov sa kojim se Crne Gora suočava.

On je ocijenio da su za borbu protiv korupcije potrebne jake i nezavisne institucije.

“Pozivam Vladu i parlament da naprave potrebne korake u vezi sa privremenim mjerilima. Moramo da vidimo dalji napredak i imenovanja u pravosuđu i tužilaštvu”, kazao je on.

Komentarišući aferu Snimak, Mekalister je rekao da je pretpostavka nevinosti fundamentlni princip.

“Potrebno je pravično suđenje i detaljna istraga. I na kraju će biti donijeta presuda nezavisnih istražitelja”, rekao je Mekalister dodajući da pravosuđe mora da funkcioniše bez ikakvog uticaja.

Mekalister je na pitanje da li je zabranom medija Russia Today i Sputnik prekršen princip nezavisnosti medija, kazao da snažno brani nezavisnost medija “ali uz sve uvažavanje, Sputnik je odvratan”.

“Znam šta rade, šire propagandu pozdravljam činjenice da su te užasne stvari zabranjene u nekim zemljama EU. Ponosan sam što nikada nijesam dao intervju ni Sputniku ni Russia Today. Neke kolege koje su davale intervju treba da se stide”, poručio je Mekalister.

Upitan o stavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona, Mekalister je rekao da u Evropi ima preko 45 država i da postoje zemlje koje ne žele da budu članice EU i one koje su izašle.

“Moramo uvijek imati nove ideje kako da radimo sa zemljama koje nijesu članice ali koje žele da saradnju sa nama. Crna Gora je jasna na putu ka EU. To za državu nije alternativa, možemo da pričamo o formatima, ali to može samo biti dodatak na putu na kojem se Crna Gora nalazi više od deset godina”, kazao je on.

Prema riječima Mekalistera, put Crne Gore ka EU temelji se na rezultatima.

“Zemlja će morati da ispuni sve kriterijume. Svi znamo da imate još mnogo toga da uradite, ali i da uživate podršku EU. Na Vladi i Skupštini je da implementiraju reforme”, rekao je Mekalister.

On je kazao da EU ima neutralan stav po pitanju inicijative Open Balkan.

“Nijesmo u poziciji da komentarišemo, poštujemo odluku vlada koje podržavaju i koje kritikuju tu inicijativu”, kazao je on.

Komentarišući izjave crnogorskih političara da je pred Crnom Gorom posljednja šansa za članstvo u EU i da je ne smije propustiti, Mekalister je kazao da Crna Gora ima još puno toga da uradi i pred svim političarima su ogromni izazovi ali da se nada da će moći da se suoče sa njima.

“Ja bih ohrabrio sve građane da nastave sa radom. Jedna stvar je jasna – posljednjih godinu i po je izgubljeno. Država nije napredovala na evropskom putu, to je vrijeme je praktično izgubljeno”, poručio je Mekalister.

Komentarišući kako rat u Ukrajini utiče na Crnu Goru, Mekalister je rekao da ruski rat protiv Ukrajine neopravdan i varvarski.

“Putin i njegovi saradnici su ratni kriminalci i odgovaraće jednog dana”, kazao je Mekalister.

On je rekao da se nada da će EU usvojiti šesti paket sankcija i pozvao sve zemlje članice da nastave sa instrumentima koji će povećati pritisak na Kremlj i Putina.

Mekalister je zahvalio Crnoj Gori što je sankcije prema Rusiji uskladila sa politikom EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve