Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Medoks: Očekujem stabilnu Vladu i konstruktivan dijalog u Skupštini

Kako ističe, građani Crne Gore su glasali za promjenu Vlade i sada Crna Gora poštuje volju naroda, a njen narod će zajedno sa drugim demokratskim institucijama držati novu vlast odgovornom

Nova Vlada je već izrazila posvećenost crnogorskom članstvu u NATO-u, pristupanju Evropskoj uniji i međunarodnim obavezama, ali britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks ne želi da spekuliše da li će tako biti i u praksi. U intervjuu za Novu M Medoks kaže da ljudi očekuju stabilnu Vladu, ali i konstruktivan dijalog u Skupštini između nove vlasti i Demokratske partije socijalista.

foto Karen Medoks

Kako ističe, građani Crne Gore su glasali za promjenu Vlade i sada Crna Gora poštuje volju naroda, a njen narod će zajedno sa drugim demokratskim institucijama držati novu vlast odgovornom.

“Zdrava demokratija je živahan i ponekad nelagodan proces jer dozvoljava da se čuju i drugačije perspektive i može donijeti promjene. Ekonomska situacija zbog koronavirusa je globalni izazov. Britanska ambasada već radi na rješavanju nekih pitanja, npr. projekat sa ZZZCG u cilju modernizacije njihovih sistema. Ponudili smo podršku u budućoj diversifikaciji privrede u sektorima energetike i inovacija. Spremni smo da pružimo i dalju pomoć novoj Vladi”, navodi Medoks.

Ističe da je Vlada već izrazila svoju posvećenost članstvu u NATO, pristupanju EU i međunarodnim obavezama.

“Ne mogu spekulisati šta će se dogovoriti u praksi. Radovaće me progresivne politike nove Vlade na pitanjima od značaja za UK, npr. borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, promocija prava žena, LGBTIQ grupe, kao i rješavanje klimatskih i izgradnja zelene ekonomije”, poručuje ona.

A prioritet bi svakako trebalo svima da bude, apeluje ambasadorka, jačanje vladavine prava.

“Ljudima treba stabilna vlada i društvo, dosljedna pravila i sprovođenje istih kako bi privreda rasla i kako bi mogli da napreduju”, dodaje.

Navodi da su djelovi sistema vladavine prava i snažno pravosuđe, profesionalni mediji, efikasna policija, osnaženo civilno društvo i Skupština koja je odgovorna narodu.

“Ne postoji jedan elemant koji je bitniji od drugog. UK ima dugoročno iskustvo u oblastima u vezi sa demokratijom, i spremno je da podrži novu vladu u ovim oblastima”, naglašava britanska ambasadorka.

Kazala je da želi da vidi više žena lidera, lidera sa invaliditetom, lidera koji su otvoreno gej, kao i lidera iz različitih manjina.

“Potrebni su nam hrabri ljudi. UK je još na tom putu kao i Crna Gora. Vjerujem da DPS ima mnogo da ponudi tokom sljedećeg poglavlja Crne Gore, njihovo prisustvo u Skupštini znači da mogu da pruže dobar izazov politikama Vlade što bi trebalo da doprinese boljem donošenju javnih politika. Ja ću ostati u kontaktu sa svim strankama u Skupštini, uključujući i DPS”, dodaje ambasadorka.

Medoks zaključuje i da su odnosi dvije zemlje dobri, te da je srećna što je tu.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve