Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Medoks: Bilo kakva prijetnja Crnoj Gori kao članici NATO-a bila bi eskalacija

Ona je u emisiji Fokus na Televiziji Crne Gore (TVCG) kazala da Crna Gora ima pravo da bude budna i na oprezu, jer Rusija predstavlja prijetnju zemljama u ovom regionu, naročito u hibridnom smislu

Crna Gora i Balkan nijesu u neposrednoj opasnosti na isti način kako je to bila Ukrajina, a bilo kakva prijetnja NATO članici, kakva je Crna Gora, bila bi velika eskalacija postojećeg rata, ocijenila je ambasadorka Velike Britanije u Podgorici Karen Medoks.

Ona je u emisiji Fokus na Televiziji Crne Gore (TVCG) kazala da Crna Gora ima pravo da bude budna i na oprezu, jer Rusija predstavlja prijetnju zemljama u ovom regionu, naročito u hibridnom smislu.

“Crna Gora je zemlja koja je podložna uticajima izvan granica. Najbolja odbrana je da se izgradi otporna država sa snažnim institucijama, a pod tim podrazumijevam nezavisne medije, aktivno civilno društvo, policiju i sudski sistem, te funkcionalnu Skupštine”, rekla je Medoks.

Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU) poslao bi snažnu poruku vezano za budućnost zemlje i vrijednosti koje društvo njeguje.

“Ali čak i bez članstva u EU Crna Gora može zaštititi sebe, jačanjem vladavine prava, jačanjem institucijama. Ni Ujedinjeno Kraljevstvo nije u EU, ali imamo snažne institucije”, istakla je Medoks.

Govoreći o rusko-ukrajinskoj krizi, Medoks kaže kako je invazija Moskve na Ukrajinu “neisprovociran napad na jednu suverenu zemlju”. Smatra kako jake sankcije protiv Moskve ne zaustavljaju agresiju Rusije na susjednu zemlju.

Ona je rekla i da sankcije prema Rusiji već daju ekonomske rezultate.

“Ruska invazija je neisprovociran napad na suverenu državu. Misli mog naroda su uz ukrajinski narod koji je pokazao snagu i hrabrost, uprkos nasilnom kršenju njihovih mirnih života”, kazala je Medoks.

Podsjeća da Rusiju moramo držati odgovornom za njene akcije, dok su sankcije koje su uvedene, kako je istakla, najstrože do sada.

“Uz to uradili smo puno da se Ukrajina pripremi za svoju odbranu. Obučili smo 22 hiljade vojnika, obezbijedili smo 2.000 protivtenkovskih raketa i obavezali se na pomoć od 400 miliona funti”, kazala je Medoks.

Sankcije, kaže Medoks, već ostvaruju ekonomski uticaj.

“To možemo da vidimo u Rusiji, ali nažalost, kako postrožavamo sankcije, to ne zaustavlja invaziju i još uvijek vidimo očegledna kršenja ljdskih prava, uključujući bombardovanje bolnice”, kazala je ambasadorka.

I Evropa i svijet, kako je rekla, ujedinjeni su na način koji je bez presedana kad je riječ o osudi akcija koje sprovodi ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Crna Gora je kao NATO država takođe djelovala u skladu sa odlukama NATO saveznika i EU. Vaša vlada je objavila vrlo brzo usaglašavanje sa sankcijama EU, važno je da se one adekvatno implementiraju”, rekla je Medoks.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zoro
10.03.2022-07:16 07:16

Branićete CG kao što sada branite Ukrajinu, do poslednjeg milogorca. :) Samo huškate i širite mržnju…

Ha20
10.03.2022-09:28 09:28
Reply to  Zoro

A sta ti siris sa tvojim komentarom srbistanski polupismeni smradu !? Ukrajina nije NATO clanica ali si ti toliko glup da ne razumijes tu razliku pa samo laprdas na sajtu pa ako prodje prodje jel da.

Nikola
11.03.2022-10:12 10:12
Reply to  Zoro

Ne brabonjaj posrbice-tursko cigansko kopile. Ima nas dosta za sve sto se vas picoustanaca skupi pa da vam priredimo Neretva 2.