Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: Vrijeme za jedinstvo u odbrani mira i stabilnosti

Kazao da u sukobu Rusije i Ukrajine Crna Gora treba da se mane svrstavanja na jednu ili drugu stranu i poručio da u ovakvim vremenima male i slabe zajednice moraju spas tražiti u jedinstvu i slozi

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević kazao je da u sukobu Rusije i Ukrajine Crna Gora treba da se mane svrstavanja na jednu ili drugu stranu i poručio da u ovakvim vremenima male i slabe zajednice moraju spas tražiti u jedinstvu i slozi.

Medojević upozorava da će rat između Rusije i Ukrajine imati nesagledive posljedice po međunarodni poredak i, kako je kazao, dovešće do sloma postojeće arhitekture globalne bezbjednosti.

“Stare kompromitovane i prevaziđene strukture kao što su UN, NATO, EU će nestati i svijet će morati tražiti nove mehanizme regulisanja odnosa. Vještački izazvana globalna pandemija virusa korone je pokazala koliko su opasni nekontrolisani centri moći globalne duboke države i koliko su globalne institucije korumpirane, nesposobne i neefikasne. Sila je pokrenuta, oružje je progovorilo. Nevini ljudi će stradati, ekonomije će propadati, slabe razjedinjene i nespremne države će nestajati i nastajati. Kriza će trajati godinama. Svijet više neće biti isti”, navodi Medojević.

On dodaje da je Crna Gora, u svojoj istoriji, sve globalne procese i krize dočekivala razjedinjena, posvađana, nepripremljena. Ocjenjuje da je Crna Gora danas nikad slabija “opljačkana, opustošena, zatrovana korupcijom, narkokartelima, podijeljena, posvađana. Obezglavljena i izgubljena u lavirintima perverzne tranzicije”.

Ističe da je vrijeme da politička elita pokaže istorijsku zrelost, odgovornost i da u ovim novim okolnostima globalne bezbjednosne krize, djeluje isključivo u pravcu očuvanja i zaštite vitalnih nacionalnih interesa – mira i bezbjednost građana i države.

“Moramo sve naše ideološke i političke razlike, lične omraze, frustracije, komplekse, ambicije i interese, privremeno staviti po strani i uložiti maksimalne napore da sačuvamo državnu, ekonomsku i ljudsku supstancu”, kazao je Meodjević.

Lider PzP-a poručuje da smo mi mala zajednica i u uslovima globalnih kriza i ratova, imamo samo jedni druge.

“Dosta smo se sukobljavali za tuđe ideologije i interese. Crna Gora mora pronaći snage, razuma i mudrosti, naučiti nešto iz tragičnih lekcija sukoba u prošlosti i tražiti spas i opstanak u jedinstvu i slozi. Ulazimo u vrijeme turbulencija i velikih globalnih lomova. Crna Gora treba Vladu koja će obezbijediti nacionalno jedinstvo i slogu u prevazilaženju teških posljedica krize”, ističe Meodjević.

Rat između Rusije i Ukrajine će, prema njegovim ocjenama, imati teške posljedice po ekonomiju Crne Gore.

“Neophodno je obezbjediti normalno funkcionisanje države i njenih sistema, snadbjevanje stanovništva osnovnim životnim namirnicama, energetima, ljekovima. Treba spasavati radna mjesta, podržati siromašne i slabe, pokazati solidarnost na djelu. Dolazi vrijeme štednje i sve snažnije uloge države u ekonomiji i obezbjeđivanju stabilnost je zajednička vrijednost. Svi moramo biti svjesni sopstvene odgovornosti i dati lični doprinos spuštanju tenzija, dijalogu i jedinstvu. Kad naiđu ovakva vremena koja izazivaju globalne promjene, male i slabe zajednice moraju spas tražiti u jedinstvu i slozi. Kad kriza prođe i stanje se normalizuje, imaćemo kad da nastavimo sa našim političkim borbama i svađama”, kazao je Modojević.

Lider PzP-a navodi i da Crna Gora ni na koji način ne može doprinijeti niti uticati na arhitekturu novog svjetskog poretka koji će se, kako je kazao, neminovno formirati nekim novim balansom velikih sila i interesa.

“Zato je mnogo pametnije da se manemo svrstavanja na ovu ili onu stranu u velikom sukobu, već da sve svoje kapacitete i resurse fokusiramo na očuvanje mira, stabilnosti države i supstance ovog naroda. Mi nemamo nikoga drugog, osim nas. Budimo jednom pametni, odgovorni, razumni, pružimo ruku jedni drugima, privremeno stavime sve naše razlike po strani i radimo zajedno da se sačuvamo i spasimo”, pozvao je Medojević.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
B.Zekovic
24.02.2022-15:55 15:55

Ti si Medojevicu jedna od osoba koja je Crnu Goru uvela u ekonomsko i drustveno ropstvo Srbiji i sa svojim profesorom B.Radulovicem dao si Crnu Goru na tacnu Srbiji. Posto imas jos uvijek petlju da savjetujes ka nesto gradjane Crne Gore, koje ivo 30 godina zavlacis i razvlacis, pretvarajuci ih u kmetove kazem ti otvoreno mici se vise neznalico i prevarante iz nasih zivota, e nam je vise prekipjelo. Zaustavi ove svoje pajtase , placenike Srbje da ne izazivaju nemire i stvaraju stete po Crnoj Gori, iako si i ti njihov direktni saucesnik. A tvojem i njihovom pomiranjeu sve znamo… Pročitaj više »